Επ. Οικονομικών: Πρόταση για επέκταση συνταξιοδότησης βουλευτών

Προτάσεις νόμου που αφορούν την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των βουλευτών και των Υπουργών στο 65ο έτος και ρύθμιση του θέματος της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, με απώτερο στόχο να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και παράλληλα να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά και διόρθωσης ορισμένων στρεβλώσεων στον αρχικό νόμο, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν όπως Υπουργείο Οικονομικών

και Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας εξετάσουν θέματα αντισυνταγματικότητας και προσέλθουν σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής με τις κατάλληλες εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατάθεσε πρόταση νόμου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού για τροποποίηση του περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμου, ώστε να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης των βουλευτών και των Υπουργών στο 65ο έτος και επιπρόσθετα εισαγωγή σχετικής πρόνοιας, ώστε η καταβολή σύνταξης βουλευτή και Υπουργού σε πρόσωπο που έχει αναλάβει το αξίωμα του ευρωβουλευτή να αρχίζει μετά την αποχώρησή του από το εν λόγω αξίωμα, όπως ισχύει και στην περίπτωση του βουλευτή και του υπουργού.

Επίσης, κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμου, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, με απώτερο στόχο να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και παράλληλα να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος κατέθεσε πρόταση για θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή συντάξεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώην και εν ενεργεία, για σκοπούς συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και διόρθωσης ορισμένων στρεβλώσεων στον αρχικό νόμο.

Εξηγώντας τις προτάσεις του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην μία πρόταση του αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης από το 60ο στο 65ο έτος και παράλληλα αν κάποιος αποσυρθεί από βουλευτής ή Υπουργός και γίνει ευρωβουλευτής εφόσον διατηρεί πολιτειακό αξίωμα δεν μπορεί να λαμβάνει το μισθό του πολιτειακού αξιώματος και ταυτόχρονα τη σύνταξη ως πρώην πολιτειακός αξιωματούχους.

Αναφορικά με τη δεύτερη του πρόταση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η επαγγελματική σύνταξη θεωρείται περιουσιακό στοιχείο, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που λήφθηκε το 2014 και δεν μπορεί να σταματήσει να καταβάλλεται η σύνταξη.

Ανέφερε ότι σεβόμενη ότι η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο, αλλά εάν ένας συνταξιούχος του δημοσίου διοριστεί Υπουργός ή άλλος πολιτειακός αξιωματούχος τότε θα λαμβάνει την σύνταξη του και εάν ο μισθός του είναι μεγαλύτερος, λαμβάνει το υπόλοιπο ποσό πέραν της σύνταξης μέχρι να συμπληρωθεί το συνολικό ποσό του μισθού του.

Κατά τη συζήτηση αποφασίστηκε όπως στην πρόταση νόμου συμπεριληφθεί οποιοσδήποτε λαμβάνει συνταξιοδοτικά οφέλη είτε προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση τοποθετείται θετικά ως προς την πολιτική κατεύθυνση των προτάσεων νόμου και σημείωσε πως «το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως επιβάλλεται να ληφθούν τέτοια μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και της καταβολής των πολλαπλών συντάξεων και της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού και για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και για ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι επειδή το θέμα είναι νομικό δεν μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να πει αν συμφωνεί ή όχι με το γράμμα των προτάσεων νόμου όπως παρουσιάζονται και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Απρίλιο του 2020, με την οποία έχει κριθεί και η μείωση στις απολαβές και στις συντάξεις και η μη καταβολή των προσαυξήσεων και το 3% που πληρώνουν πλέον οι υπάλληλοι για τη βιωσιμότητα του σχεδίου συντάξεων δεν συνιστούν στέρηση περιουσίας και παραβίαση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος γιατί δεν επηρεάζουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων και τον κίνδυνο για αξιοπρεπή διαβίωση έχουν αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία με σαφή ερωτήματα.

Σημείωσε ότι αναμένουν πλέον την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας «γιατί σκοπός είναι να υπερκαλυφθούν τα οποιαδήποτε αντισυνταγματικά κολλήματα και να γίνει κάτι σωστό που δεν θα κινδυνεύει» και «να αρχίσει πάλι ένας νέος κύκλος προσφυγών στα δικαστήρια».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην περίπτωση που περιληφθούν παλαιότερες περιπτώσεις κρατικών αξιωματούχων, ενώ αναφορικά με τον συμψηφισμό μισθού και σύνταξης είπε ότι «μπορεί να δημιουργήσει θέμα άνισης μεταχείρισης διότι κάποιος θα παρέχει ίδια εργασία με κάποιον άλλο και δεν θα έχει την ίδια μεταχείριση».

Τον 5ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2020, ύψους €254.241.358, συζήτησε η Επ. Οικονομικών

Τον πέμπτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €254.241.358, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο πρώτος και ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2020 ήταν ύψους €369 εκ. και €220 εκ. και αφορούσαν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο τρίτος συμπληρωματικός αφορούσε συνολικό ποσό €231 εκ. εκ των οποίων τα €151.500.00 σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τα €79.600.912 διάφορες άλλες δαπάνες.

Τέλος, ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2020 που αφορούσε τους ΣΥΟΠ καταψηφίστηκε.

Όσον αφορά τις σημαντικές κατηγορίες δαπανών του 5ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2020, αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, ποσό ύψους €77,19 εκ. για ενίσχυση  της αμυντικής θωράκισης, ποσό €116 εκ. για τη γενική κυβερνητική εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποσό €12,38 εκ. για παραχώρηση κοινωνικής σύνταξης, ποσό €6 εκ. για αναβαθμίσεις θέσεων των αστυνομικών/πυροσβεστών/ειδικών αστυφυλάκων, ποσό €6,55 εκ. για διάθεση πιστώσεων αν κριθεί αναγκαίο για αντιμετώπιση της πανδημίας και ποσό €4,25 εκ. για οικονομική βοήθεια στον Λίβανο, εκ των οποίων €0,75 εκ. σε φάρμακα και αναλώσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Αναβολή παρουσίας στην Επ.Οικονομικών του Διοικητή της ΚΤ-Βρέθηκε θετικός

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα