Επ. Εσωτερικών: Συζήτηση για την ασφαλή λειτουργία των παιδότοπών

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου του που αφορά στον καθορισμό των προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών, για την κατασκευή και ασφαλή λειτουργία, συντήρηση και έλεγχο των παιδότοπων και παιδικών χαρών.

Σκοπός της πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τον περασμένο Ιούλιο, είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει όσον αφορά την ασφαλή λειτουργία, τη συντήρηση και

των έλεγχο των παιδότοπων και των παιδικών χαρών.

Η Επιτροπή Εσωτερικών θα επανέλθει σε ένα μήνα με την τοποθέτηση των αρμόδιων υπηρεσιών επί του θέματος, ενώ υπολογίζεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, είπε ότι «είναι εκατοντάδες οι παιδικές χαρές και οι παιδότοποι που λειτουργούν στην Κύπρο, δημόσιοι και ιδιωτικοί, με αποσπασματικά πρότυπα και αποσπασματικό έλεγχο».

Όπως πρόσθεσε «ακόμα και για τους δημόσιους χώρους, που λειτουργούν στα νηπιαγωγεία και στα πάρκα, υπάρχουν κενά και ελλείψεις, πόσο μάλλον στους ιδιωτικούς χώρους».

«Θεωρώ», σημείωσε, «ότι η νομοθεσία θα υποχρεώσει, θα σπρώξει και το δημόσιο και τους ιδιώτες στη διασφάλιση ότι οι χώροι στους οποίους παίζουν ξέγνοιαστα τα παιδιά θα είναι ασφαλείς».

Σε σχέση με το θέμα κόστους εφαρμογής αυτών των προνοιών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούν να αποφεύγονται φανταχτερά παιχνίδια, τα οποία ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο κόστος συντήρησης και να απαιτούν περισσότερα στον τομέα ασφάλειας, ώστε να δοθούν στα παιδιά απλά, αλλά ασφαλή παιχνίδια.

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θεωρώ ότι το κόστος είναι το κριτήριο, το οποίο πρέπει να μετρήσει στην ανάγκη να εισάγουμε νομοθεσία και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου σε αυτούς τους χώρους», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πως θα ελέγχονται οι ιδιώτες από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, η κ. Μαύρου είπε ότι «θα πρέπει η κάθε αρμόδια αρχή να αναλάβει το μέρος της ευθύνης», σημειώνοντας πως «όταν για παράδειγμα αδειοδοτούνται ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα πρέπει να αναλαμβάνεται η ευθύνη ελέγχου του παιχνιδότοπου, του χώρου, του οποίου είναι συγκεντρωμένα τα παιχνίδια».

Πρόσθεσε πως η πρόταση νόμου του κ. Θεοπέμπτου έρχεται να καλύψει ένα κενό, για να προσθέσει πως θα δοθεί χρόνος σε όλες τις υπηρεσίες, ώστε να έρθουν να τοποθετηθούν.

«Υπολογίζω ότι θα επανέλθουμε σε ένα μήνα. Θεωρώ ότι είναι εφικτό πριν από τα Χριστούγεννα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση», σημείωσε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Θεοπέμπτου, είπε πως το θέμα αυτό «έπρεπε να το χειριστούμε εδώ και καιρό», σημειώνοντας πως «η πρόταση νόμου αναφέρεται όχι μόνο στα πρότυπα που πρέπει να πληροί ο κάθε είδους εξοπλισμός, που μπαίνει σε παιδότοπο, αλλά και η διάταξη του κάθε εξοπλισμού μέσα στον ίδιο τον παιδότοπο, ούτως ώστε μπορεί να έχει ασφαλισμένα παιχνίδια αλλά πρέπει να τοποθετούνται με σωστό τρόπο, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται άλλα προβλήματα, τις ετήσιες επιθεωρήσεις, τις πιστοποιήσεις ολόκληρου του παιδότοπου».

«Στην πρόταση νόμου υπάρχουν αναφορές και για τη σήμανση, η οποία πρέπει να υπάρχει στον παιδότοπο και από τη συζήτηση που έγινε σήμερα εδώ νομίζω ότι όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα έχουν πειστεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και είναι ένα θέμα που έχουμε αμελήσει εδώ και πολύ καιρό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα