Επ. Διοικήσεως: Εισηγείται τροποποίηση Νόμου για ΕΕΕ σε ΑμεΑ

Στη διερεύνηση παραπόνων που υποβλήθηκαν στο γραφείο της προχώρησε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη.

Τα παράπονα αφορούσαν την απόρριψη αιτήσεων ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), λόγω των εισοδημάτων ή/και των καταθέσεων των συζύγων τους.    Κατά την εξέταση των αιτήσεων η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων, συνυπολογίζει στο εισόδημα τους και το εισόδημα των συζύγων τους ή και τις τυχόν τραπεζικές

καταθέσεις των συζύγων τους.     Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την απόρριψη των αιτήσεων τους με την αιτιολογία ότι τα εισοδήματα της οικογενειακής τους μονάδας υπερβαίνουν το καθορισμένο στη νομοθεσία ΕΕΕ.

Από τη διερεύνηση των εν λόγω παραπόνων, διαπιστώθηκε ότι το αντικείμενο τους είναι άμεσα συνυφασμένο με τις διατάξεις του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου, οι οποίες δεσμεύουν τόσο την ΥΔΕΠ και την Υπουργό Εργασίας.      

Βάσει του Νόμου      

-Κάθε έγγαμος/η αιτητής/ρια ΑμεΑ, ανεξάρτητα της ηλικίας του/ης, θεωρείται μέλος της οικογενειακής μονάδας, για να αποφασιστεί από την ΥΔΕΠ αν είναι δικαιούχος/α ΕΕΕ και κατά προέκταση μετέπειτα του αναπηρικού επιδόματος, και πρόσθετου επιδόματος για τις ανάγκες της αναπηρίας ή και επιδότησης υπηρεσιών φροντίδας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εισοδήματα, ακίνητη ιδιοκτησία ή χρηματοοικονομικά δεδομένα της οικογενειακής μονάδας.

-Στις περιπτώσεις, δηλαδή, (α) έγγαμων ΑμεΑ που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 28 ετών, όπως οι παραπονούμενοι, (β) έγγαμων ΑμεΑ που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 28 και (γ) άγαμων ΑμεΑ που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 28 ετών, συνυπολογίζονται στο εισόδημα του/ης αιτητή/ριας, τα εισοδήματα των μελών της οικογενειακής μονάδας του/ης (σύζυγος/τέκνο) και επίσης να λαμβάνεται υπόψη η ακίνητη ιδιοκτησία των μελών της οικογενειακής μονάδας, καθώς και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία/καταθέσεις τους, ανάλογα με την περίπτωση.    

Όπως αναφέρει στην Έκθεση της η Επίτροπος, συνεπακόλουθα το άτομο με ΑΜΕΑ καθίσταται εξαρτώμενο της οικογενειακής μονάδας, με ορατό το κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας διαβίωσης του και όλων των υπόλοιπων μελών της μονάδας.    

Τα ΑμεΑ, τονίζει, θα πρέπει να μην υπόκεινται σε καμία διάκριση, αλλά να έχουν αυτόνομη στήριξη με βάση το βασικό επίδομα και τις ανάγκες τους.   

Η Επίτροπος, καλεί το ΥΕΠΚΑ να προωθήσει την τροποποίηση του Νόμου με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ΑμεΑ ανεξάρτητα της ηλικίας τους δε θα στερούνται το αναπηρικό επίδομα, το επίδομα για τις  ανάγκες της αναπηρίας ή την επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας.      

Keywords
Τυχαία Θέματα