Εντυπωσιακή αύξηση στα έσοδα του τουρισμού τον Ιούλιο

Τα ιστορικά ψηλά αποτελέσματα στις τουριστικές αφίξεις, αλλά και η συνεχής τόνωση της οικονομίας από τα τουριστικά έσοδα, κάθε άλλο παρά χαλαρώνουν τις προσπάθειες του ΚΟΤ και των εταίρων του στον ζωτικό τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

"Ενώ η χρονιά οδεύει προς την ολοκλήρωση της, μέσα από τις επιδόσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί, αντικατοπτρίζεται η συστηματική, εντατική και ορθή δουλειά που γίνεται στον τουριστικό τομέα, η οποία αποδίδει καρπούς, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες

στα επόμενα χρόνια".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα έσοδα Ιουλίου 2016 που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 17,6% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2015. Σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα Ιουλίου έφτασαν στο πολύ ψηλό σημείο των €402 εκ.

Όσον αφορά το πρώτο επτάμηνο του χρόνου (Ιανουάριος 2016 – Ιούλιος 2016), τα έσοδα ανήλθαν σε €1,23 δις σε σύγκριση με €1,07 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2015, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση 14,9%. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι πολύ ικανοποιητικές αυτές επιδόσεις στα έσοδα σημειώνονται σε μια περίοδο που επικρατεί μια διεθνής τάση μείωσης της διάρκειας παραμονής, κάτι που έχει διεθνώς άμεσες και σημαντικές επιδράσεις στο επίπεδο των εσόδων από τον τουρισμό.

Αναμένονται ιστορικές επιδόσεις

Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει μέχρι και σήμερα ο τουρισμός, αλλά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για το επόμενο διάστημα, η φετινή χρονιά αναμένεται να καταγράψει πολλές ιστορικές επιδόσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι τελευταίοι τέσσερις μήνες (Μάιος 2016, Ιούνιος 2016, Ιούλιος 2016, Αύγουστος 2016) ήταν οι πιο επιτυχημένοι μήνες που καταγράφηκαν ποτέ στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας από πλευράς τουριστικών αφίξεων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους τους όλων των προηγούμενων ετών, ο δε Ιούλιος 2016 ήταν ο καλύτερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ στο νησί μας. Επιπρόσθετα, το οκτάμηνο Ιανουαρίου 2016 – Αυγούστου 2016, σημειώθηκε ο ψηλότερος ιστορικά αριθμός τουριστικών αφίξεων, σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο οποιουδήποτε άλλου έτους.

Τόσο η εντυπωσιακή πορεία των αφίξεων όσο και αυτή των εσόδων πιστοποιούν ότι το 2016 θα καταγραφεί ως μια ξεχωριστή χρονιά με εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις. Οφείλουμε, ως Κύπρος, να κεφαλαιοποιήσουμε όλα τα θετικά αυτής της σπουδαίας, ομολογουμένως, χρονιάς για να πορευθούμε με μεγαλύτερες ακόμα επιτυχίες στο μέλλον. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των εξαιρετικών αποτελεσμάτων για τον τουρισμό, ο ΚΟΤ επιθυμεί να επισημάνει, για μια ακόμα φορά, ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν ενδεχομένως να μην έχουν συνέχεια εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και η ίδια η κοινωνία δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε όλοι να δούμε ακόμα πιο σοβαρά και προσεκτικά στο πολυσύνθετο, αλλά και πολυσήμαντο κεφάλαιο τουρισμός. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν, χωρίς καθυστέρηση, αποφασιστικά βήματα περαιτέρω προόδου σε θέματα τουριστικής συνείδησης, φιλοξενίας, καθαριότητας, αλλά και σε θέματα καλαισθησίας, ηχορύπανσης κλπ.

Σε μια άλλη διάσταση, βλέποντας ιστορικά την πορεία της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, το νησί μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί έναν επιτυχημένο τουριστικό προορισμό που μέσα από αρκετές δυσκολίες και εμπόδια έφτασε στα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο ξεκίνησε νωρίτερα από πολλούς άλλους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς και κατέγραψε εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για διαδοχικές δεκαετίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την περίοδο 1970 – 2000 η Κύπρος πέτυχε ανάπτυξη στις αφίξεις μεγαλύτερη από 2000%, σε σύγκριση με 240% που επετεύχθη στην Ευρώπη και 310% που επετεύχθη παγκοσμίως για την ίδια περίοδο.

Παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο κυπριακός τουρισμός το 1974, με απώλεια 37% εδάφους και πέραν του 50% της ακτογραμμής, επετεύχθη λίγα χρόνια αργότερα, με συλλογική προσπάθεια και αφοσίωση στο καθήκον, ένα θαύμα αφού σημειώθηκε ανάπτυξη στις αφίξεις της τάξης του 350%, για τη δεκαετία 1980 -1990 σε σύγκριση με 48% που σημειώθηκε στην Ευρώπη και 58% παγκόσμια, για την ίδια δεκαετία. Οι υψηλότεροι όμως ρυθμοί ανάπτυξης των αφίξεων καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1990 – 2000 που η Κύπρος έφτασε το 72% σε σύγκριση με 46% στην Ευρώπη και 53% παγκόσμια για την ίδια δεκαετία.

Από το 2000 και μετά ο ανταγωνισμός άρχισε να οξύνεται ραγδαία με προορισμούς όπως η Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Κροατία και Μαρόκο να ανταγωνίζονται την Κύπρο, όχι επί ίσοις όροις, με κίνητρα όπως, για παράδειγμα, παραχώρηση ή επιχορήγηση γης για επενδύσεις και διαδικασίες χαλαρότερες με λίγους περιορισμούς. Παρά τις δυσκολίες, η Κύπρος πέτυχε για την κρίσιμη περίοδο 2000- 2009 να διατηρήσει τις αφίξεις της στα επίπεδα των 2,1 – 2,7 εκ., έχοντας όμως απολέσει 20% στις τουριστικές αφίξεις, σε αντίθεση με την Ευρώπη που κατέγραψε αύξηση 18% και τον παγκόσμιο τουρισμό που επίσης σημείωσε αύξηση 30% για την ίδια δεκαετία.

Μετά το 2009, ο Κυπριακός Τουρισμός παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των αφίξεων με τη φετινή χρονιά να εκτιμάται ότι θα φτάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα, με περίπου 3.1εκ. αναμενόμενες αφίξεις.

Αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί, εν κατακλείδι, για να γίνουν καλύτερα κατανοητά σήμερα τα μεγέθη του κυπριακού τουρισμού είναι ότι για την περίοδο 2010 - 2016 η ανάπτυξη του τουρισμού της Κύπρου, από πλευράς αφίξεων, αναμένεται να φτάσει το 1,4 του μέσου όρου ανάπτυξης παγκόσμια για την ίδια περίοδο, ενώ για το 2015 η ποσοστιαία αύξηση για την Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από τη διπλάσια αυτής που σημειώθηκε κατά μέσο όρο παγκόσμια. Όσο αφορά δε το 2016, η αύξηση της Κύπρου θα είναι περίπου τετραπλάσια από την παγκόσμια μέση αύξηση!

O ΚΟΤ, ούτε πανηγυρίζει, ούτε επαναπαύεται με την επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών και συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά, προς όφελος της οικονομίας του τόπου, με βασικό στόχο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των τουριστικών φορέων και της πολιτείας γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα