Έντονη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής για την πυρκαγιά

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Εσωτερικών συζήτησαν σήμερα σε κοινή τους συνεδρία τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι μέσα από τη συνεδρία στις τρεις Επιτροπές επιβεβαιώθηκαν δύο σημεία.

Πρώτον, είπε, επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση δεν εκτιμήθηκε σωστά, υπήρξε υποτίμηση του κινδύνου, ιδιαίτερα στον κρίσιμο χρόνο κατά τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς γι` αυτό και σειρά αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν,

είτε δεν λήφθηκαν, ή τουλάχιστον δεν έχουν ληφθεί στο σωστό χρόνο.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι αναφέρεται στην απόφαση που έπρεπε να ληφθεί άμεσα για ενίσχυση με πτητικά μέσα από άλλες χώρες, στην αναζήτηση συντονισμού και στήριξης από δυνάμεις της ΕΦ, της ΕΜΑΚ, του Ταμείου Θήρας ή και άλλων υπηρεσιών και άλλες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν.

Το δεύτερο, είπε, που επιβεβαιώνεται μέσα και από τις αναφορές στη συνεδρία, είναι ότι ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας δεν ήταν αυτός που έπρεπε να ήταν, και τούτο λόγω σειράς κυβερνητικών αποφάσεων με αποτέλεσμα να υπάρξει ανεπάρκεια και στην πρόληψη και στον χρόνο και τρόπο αντίδρασης.

Αναφέρομαι, είπε, στην ανεπάρκεια της στελέχωσης των τμημάτων, στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπυρικών ζωνών, στην κακή συντήρηση και καθαριότητα των οδικών δικτύων, στην αδυναμία να λειτουργήσουν με ικανοποιητικό τρόπο τα προφυλάκια που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και έγκαιρα θα διαπίστωναν την πυρκαγιά.

“Αναμένουμε τη σύσταση και τη λειτουργία της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, τις εκθέσεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική για να καταδειχθούν οι πολιτικές ή άλλες πιθανές ευθύνες που υπήρξαν, να παρθούν οι αποφάσεις, αφού κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο τρόπο τις σωστές διαπιστώσεις”, ανέφερε.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι έχει υποδειχθεί στη συζήτηση η ανάγκη άμεσα να στηριχθούν οι κοινότητες για να μπορέσουν να αναπνεύσουν διότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει οδηγήσει τις κοινότητες σε δεινή θέση.

`Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να περάσει από τις δηλώσεις στην πράξη και να στηρίξει τις κοινότητες` δήλωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι εντός της συνεδρίας υπήρξαν τοποθετήσεις που περισσότερο δημιούργησαν σύγχυση παρά να ξεκαθαρίσουν τα πραγματικά γεγονότα και είπε ότι αναφέρεται και στο Τμήμα Δασών, και στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Άμυνα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού σημείωσε παρατήρηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών στη συνεδρία ότι ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, ούτε ο εξοπλισμός ή τα μέσα είχαν οποιοδήποτε ρόλο σε σχέση με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Επίσης, είπε, λέχθηκε ότι μόλις ζητήθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών και τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής στήριξη με πτητικά μέσα, - και αυτό έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι από την εκτελεστική εξουσία - αμέσως αυτό έγινε.

Έχει γίνει από όλους αντιληπτό, είπε, ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο έγκαιρος εντοπισμός και η κατάσβεση της πυρκαγιάς εν τη γενέσει της.

Όταν σε πολύ ειδικές συνθήκες, ανέφερε, ξεφύγει μια πυρκαγιά προς το δάσος τότε η κατάσβεσή της είναι πάρα πολύ δύσκολη για αυτό και η πολιτεία οφείλει, και το έχει εξαγγείλει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διερευνήσει γιατί όλες αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σημείο που εκδηλώνεται μια εστία φωτιάς και να την κατασβήσουν εν τη γενέσει της πριν πάρει διαστάσεις.

Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δάση μας, τα λίγα που μας απέμειναν, συνέχισε.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι η πολιτεία διαθέτει τεράστια κονδύλια και θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη με επάρκεια για την άμεση ανταπόκριση και κατάσβεση δασικών πυρκαγιών εν τη γενέσει τους.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι σήμερα ακούσαμε διάφορες εκδοχές για τους λόγους που η πυρκαγιά δεν κατασβέστηκε έγκαιρα και πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ δεν πρόκειται να επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν επί του παρόντος και ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις που ελπίζει να ακουστούν.

`Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή` είπε.

Υπενθύμισε ότι το ΕΛΑΜ συμμετείχε ενεργά στην κατάσβεση των πυρκαγιών και είπε ότι γενικά όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση είναι ήρωες καθώς έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και προσπάθησαν να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη και ευτυχώς η ζημιά περιορίστηκε όσο το δυνατό περισσότερο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα