Έντονες επικρίσεις βουλευτών κατά Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών

Έντονες επικρίσεις εξαπέλυσαν βουλευτές κατά του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και Τεχνικών Έργων, κατηγορώντας το ότι κωλυσιεργεί στο να κινήσει πειθαρχικές διαδικασία κατά των εταιρειών που αποδεδειγμένα είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου, μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Συμβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.


Αφορμή αίτημα του Συμβουλίου για αποδέσμευση κονδυλίου €60 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 για αντιμισθίες και οδοιπορικά.

Την πρόθεση τους να καταψηφίσουν

το συγκεκριμένο κονδύλι και ίσως ολόκληρο τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου εξέφρασαν βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή, με εξαίρεση τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριο Κουλλά. Όπως ανέφερε ερωτηθείς σχετικά,  δεν είναι ο πλέον αρμόδιος να πει τι να κάνει το Συμβούλιο που είναι μια οιονεί δικαστική διαδικασία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένα κονδύλι για την αντιμισθία και τα οδοιπορικά αυτών των μελών, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και γενικότερα για τη λειτουργία του Συμβουλίου, το κονδύλι θα πρέπει να αποδεσμευτεί ώστε να μην δοθεί η τέλεια αφορμή  να μην γίνεται η δουλειά που πρέπει να γίνει. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποδεσμευτεί το κονδύλι για να μπορέσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά που απαιτούν και αν δεν γίνε,  μόνο τότε να το αποκόψουν.


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ξανά ότι σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο που αφορά μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, η Κυβέρνηση παίζει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου και με αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την αυθαιρεσία, την διαφθορά και τη διαπλοκή.
Όπως είπε, με διάφορα προσχήματα εδώ και πέντε χρόνια εκκρεμεί η διερεύνηση πειθαρχικών καταγγελιών εναντίον των εταιρειών.

«Εκεί που ετοιμαζόταν η έκδοση απόφασης, η Κυβέρνηση άλλαξε το Συμβούλιο με αποτέλεσμα να χρειάζεται νέα διαδικασία, η οποία ακόμα να γίνει. Συν τω χρόνω, οι εταιρείες -όσες συνεχίζουν να υπάρχουν- συμμετέχουν κανονικά στη διεκδίκηση δημόσιων έργων», είπε.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν απαντά τι πρόκειται να κάνει έτσι ώστε να σπάσει αυτή η αλυσίδα σε βάρος του δημοσίου.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το Συμβούλιο υπέβαλε αίτημα για αποδέσμευση του κονδυλίου που είναι δεσμευμένο εδώ και δύο χρόνια, γιατί  εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε το συγκεκριμένο Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις σε πειθαρχικές διαδικασίες που έχει ενώπιον του για εργοληπτικές εταιρείες που ήταν μπλεγμένες στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ και «κολοκυνθίζουν» και δεν έχουν πάρει καμιά απόφαση. Πρόσθεσε ότι έφεραν ως δικαιολογία ότι  εκεί που το προηγούμενο Συμβούλιο έκανε τις διαδικασίες και ήταν έτοιμο να βγάλει απόφαση για μια εταιρεία, άλλαξε το Συμβούλιο και έπρεπε να πάρουν νομική γνωμάτευση αν μπορούσαν να το κάνουν.

Έφαγαν 9-10 μήνες, όπως είπε, για να αποφασίσουν με συμβουλή των δικηγόρων τους, αν έπρεπε να πάρουν απόφαση και τους είπαν ότι πρέπει να ξανακάνουν τις διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι τους ενημέρωσα ότι ξανάρχισαν τις διαδικασίες, αλλά έφυγαν κάποια μέλη από το Συμβούλιο και έπρεπε να αρχίσουν από την αρχή τη διαδικασία «με αποτέλεσμα κάποιοι να μας κοροϊδεύουν».

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αποδεσμεύουν το κονδύλι για τις αντιμισθίες, μέχρι επιτέλους αυτό το Συμβούλιο να κάνει τη δουλειά του, ενώ εξέφρασε προβληματισμό κατά πόσο θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός ενός Συμβουλίου που δεν φέρνει εις πέρας μια κρίσιμη δουλειά που έχει να κάνει.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστούν πειθαρχικές ποινές οι εταιρείες που ομολόγησαν ενώπιον δικαστηρίου ότι δωροδόκησαν δημόσιους αξιωματούχους, στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου. Ανέφερε ότι αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2015 και κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν αλλάξει όνομα κα νομική κατάσταση.

Δυστυχώς, ανέφερε, το Συμβούλιο Εργοληπτών το οποίο λειτουργεί ως οιονεί  πειθαρχικό σώμα για να επιβάλει ποινές που μπορεί να φθάσουν μέχρι την ακύρωση της άδειας εργασίας, κωλυσιεργεί, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ σε ατελέσφορες έρευνες που δεν καταλήγουν πουθενά.

Ανέφερε ακόμα ότι σήμερα είχαν το θράσος να ζητήσουν την αποδέσμευση ενός ποσού €60 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 για συνεδριάσεις και οδοιπορικά του συμβουλίου, τα οποία όπως είπε, δεν έχουν καταλήξει πουθενά, λόγω διαδικαστικών, γραφειοκρατικών κωλυμάτων.  Όπως είπε, με τέτοιου είδους καταστάσεις , όπου αποδεδειγμένα ένοχοι διαπλοκής και διαφθοράς δεν υπόκεινται ούτε στο ελάχιστο, δηλαδή στην πειθαρχική ποινή «πώς περιμένουμε ότι θα υπάρξει καταδίκη για τα διάφορα σκάνδαλα που παρουσιάζονται κατά καιρούς σε αυτή τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν την Επιτροπή ή την Ολομέλεια να αποδεσμεύσουν αυτά τα κονδύλια για μια έρευνα που δεν φέρνει ποτέ αποτέλεσμα και ουσιαστικά γίνεται εις βάρος των οικονομικών του κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα