Εντολή εμπρησμού πλυντηρίου: Άψε τα τζιαι κάμε τα ούλλα κάρβουνα

Ποινή φυλάκισης σε δυο πρόσωπα επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αναφορικά με την υπόθεση εμπρησμού γνωστού πλυντηρίου αυτοκινήτων στον Στρόβολο τον περασμένο Μάρτιο.

Για την υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν δυο άνδρες ηλικίας 28 και 47 ετών. Σύμφωνα με τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν ενώπιον Κακουργιοδικείου, οι δυο, εκτέλεσαν εντολή τρίτου προσώπου, ο οποίος είπε στον ένα κατηγορούμενο να «τα άψει τζιαι να τα κάμει ούλλα κάρβουνα».

Το πρόσωπο αυτό που δεν κατονομάζεται είχε τσακωθεί με τον ιδιοκτήτη του πλυντηρίου. Οι δυο κατονόμασαν ωστόσο το άτομο αυτό το

οποίο τους έδωσε το «ευτελές» όπως το χαρακτηρίζει το Δικαστήριο, ποσό των 500 ευρώ προκειμένου να προκαλέσουν αυτή την ζημιά στην επιχείρηση. Με βάση την κατάθεση του ιδιοκτήτη του πλυντηρίου αυτοκινήτων (το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο υποστατικό από τον εμπρησμό ανέρχεται στα €88.720,90. Το υποστατικό καλύπτεται από ασφάλεια αλλά δεν έχει ακόμη εισπραχθεί το ποσό της απαίτησης που υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη προς την ασφαλιστική εταιρεία.

«Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, οι Κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν να θέσουν φωτιά στο πλυντήριο, έναντι του ευτελούς ποσού των €500, αδιαφορώντας πλήρως για τις ζημιές που θα προκαλούσαν στην περιουσία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και τους εγγενείς κινδύνους από την παράνομη πράξη τους. Προκαλεί εντύπωση, αλλά και ανησυχία, η ευκολία και η απερισκεψία με την οποία έλαβαν την απόφαση τους να καταστρέψουν την επιχείρηση ενός ανυποψίαστου προσώπου, επειδή τους το ζήτησε ένας «φίλος» τους, για τον ασήμαντο λόγο που έχει αναφερθεί στα γεγονότα», ανέφερε το Δικαστήριο.

Η μαρτυρία που τους «έκαψε»

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε μαρτυρία εναντίον των δυο κατηγορουμένων.

Σε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης πρατηρίου βενζίνης στη Λακατάμεια, διακρίνεται ο Κατηγορούμενος 2 να εισέρχεται με το όχημα του στο χώρο του πρατηρίου η ώρα 03.12 της 23/08/2018 και να εξέρχεται από το όχημα, κρατώντας δύο παγούρια στα οποία εν συνεχεία έβαλε βενζίνη. Σε άλλο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης πρατηρίου βενζίνης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή (Λακατάμειας) διακρίνεται και πάλι το όχημα του Κατηγορούμενου 2 να εισέρχεται στο χώρο του πρατηρίου γύρω στις 03:45 της 23/08/2018.

Στο όχημα επέβαινε και ο Κατηγορούμενος 3 ο οποίος διακρίνεται να βάζει βενζίνη σε πλαστικό δοχείο. Διακρίνεται, επίσης, ο Κατηγορούμενος 2 να τοποθετεί το χρηματικό ποσό των €20 στον κερματοδέκτη. Στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του πλυντηρίου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, διακρίνεται ο Κατηγορούμενος 3 να εισέρχεται στο χώρο η ώρα 04:06, κρατώντας δύο πλαστικά δοχεία.

Εναντίον του Κατηγορούμενου 2 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης στις 23/08/2018 και συνελήφθη μετά από καταδίωξη στις 25/08/2018, ενώ οδηγούσε το όχημά του. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημά του, εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ένα παγούρι, όμοιο με αυτό που κρατούσε όταν είχε μεταβεί στο πρώτο πρατήριο βενζίνης. Όταν του επεστήθη η προσοχή στο Νόμο, απάντησε ότι το γεμίζει βενζίνη για να ανάβει κάρβουνα. Όταν στη συνέχεια συνελήφθη και του επεστήθη η προσοχή στο Νόμο απάντησε «εντάξει εντάξει».

Στη θεληματική του κατάθεση που έδωσε 2 ημέρες μετά (27/08/2018) παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος, εμπλέκοντας και τον Κατηγορούμενο 3. Ανάφερε, επίσης, ότι του είχε ζητήσει ένα τρίτο πρόσωπο να «τα άψει τζιαι να τα κάμει ούλλα κάρβουνα» επειδή είχε μαλλώσει λίγο πριν με τον ιδιοκτήτη του. Ο Κατηγορούμενος 3 συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος στις 28/08/2018 και αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη. Σε θεληματική, όμως, κατάθεση που έδωσε την ίδια ημέρα παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είχε θέσει φωτιά στο πλυντήριο αυτοκινήτων, μαζί με τον Κατηγορούμενο 2.

Οι ποινές :

Στον Κατηγορούμενο 2

Στην 1η κατηγορία ουδεμία ποινή, εφόσον επιβάλλεται ποινή στο ουσιαστικό αδίκημα του εμπρησμού.  Στην 2η κατηγορία ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Στον Κατηγορούμενο 3

Στην 1η κατηγορία ουδεμία ποινή, εφόσον επιβάλλεται ποινή στο ουσιαστικό αδίκημα του εμπρησμού.  Στην 2η κατηγορία ποινή φυλάκισης 6 ετών.

Οι δυο όπως αναφέρεται αναλυτικά στην απόφαση εμπλέκονται και σε σωρεία άλλων υποθέσεων τις οποίες γνωστοποίησαν στο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα