Ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η αποτυχία ή απροθυμία της πλευράς μας να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας συν την Γερμανία, θα έχει τεράστιες συνέπειες στην ποιότητα της λύσης.

Διότι θα έχουμε απέναντι μας μια Αγγλία που κύριος σκοπός της είναι η προστασία των δικαιωμάτων της στις βάσεις της, και δευτερεύοντος το δίκαιο της λύσης.

Θα έχουμε μια Αμερική η οποία πίσω από την Αγγλία θα υποστηρίζει τους Τούρκους, και τα Η.Ε, όργανο των δύο πιο πάνω.

Γι΄αυτό λέμε θα αποβεί μοιραίο για το Τόπο μας που στερηθήκαμε

την βοήθεια της Γαλλίας, του πλέον φιλελεύθερου λαού της Ευρώπης, της Ρωσίας που ανέκαθεν ήταν το αποκούμπι μας στα Η.Ε, και της φιλικής Κίνας. Αλλά και της Γερμανίας που άρχισε να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει Τουρκία και την σημασία εκ τούτου της Κύπρου για την Ευρώπη.

Θα είμαστε μόνοι λοιπόν, ψάχνοντας για σωτηρία από αυτούς που μας δημιούργησαν το πρόβλημα εξ αρχής.

Επειδή όμως είμαστε ρεαλιστές και αναγνωρίζουμε ότι χωρίς τους φίλους μας δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το επιθυμητό, η υπαλλακτική επιλογή μας είναι ότι μόνο με ένταξη μας στο ΝΑΤΟ ακυρώνονται οι θέσεις της Τουρκίας για την αναγκαιότητα παρουσίας στρατού και εγγυήσεων στην Κύπρο. Το ΝΑΤΟ διασφαλίζει την ειρήνη στο νησί και την ασφάλεια όλων των κατοίκων της.

Ακόμα και το ΑΚΕΛ πιστεύουμε, ότι για τέτοιο αντίτιμο θα αποδεχθεί χωρίς να εναντιωθεί στην ένταξη μας στο ΝΑΤΟ. Σήμερα που όλες σχεδόν οι πρώην κομμουνιστικές καν φίλες προς το ΑΚΕΛ χώρες είναι στο ΝΑΤΟ με δική τους βούληση, που ακόμα και τα Σκόπια είναι έτοιμα να αλλάξουν όνομα για να μπουν στο ΝΑΤΟ, το ΑΚΕΛ στερείται κάθε επιχειρήματος και σοβαρότητα να αντιταχθεί. Ακόμα μας το οφείλει από το 1960 που για χάριν της Μόσχας πολέμησε την ένταξη μας τότε στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα μας προστάτευε από την καταστροφή, τον θάνατο και την κατοχή της Πατρίδας μας. Και εν πάση περίπτωση δεν υπάρχει πλέον αντιπαράθεση μεταξύ κομμουνισμού και Δύσης.

Βέβαια, η χώρα που θα φέρει τις πιο κραυγαλέες εναντιώσεις είναι η Τουρκία που μια ένταξη μας στο ΝΑΤΟ θα ακυρώσει τις στρατηγικές της επιδιώξεις στην Κύπρο όπως τις χαρτογράφησαν οι ίδιοι από το 1956. Η άλλη χώρα που δεν θα θέλει να μπούμε στο ΝΑΤΟ και θα πολεμά την ιδέα αυτή, είναι η Αγγλία, η οποία θέλει η ίδια και μόνο να καρπούται το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Κύπρου. Και δυστυχώς είναι η πλέον σοβαρή απειλή κατά της ένταξη μας διότι έχει μια αδιάσπαστη υπόγεια σχέση με το Κυπριακό κατεστημένο και με όλες σχεδόν τις Κυπριακές Κυβερνήσεις. Συν το ΑΚΕΛ βέβαια αν συνεχίσει να μην βλέπει τα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου και να πορεύεται μπροστά με ματιά κλειστά.

Η πραγματική φίλη μας Ρωσία, ελπίζουμε ότι θα καταλάβει την θέση μας. Η Κύπρος είναι ήδη ντε φάκτο χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει το όφελος του μέλους του ΝΑΤΟ. Δηλαδή όλοι παίρνουν από την Κύπρο πλην από την Κύπρο την ίδια. Θα συνεχίζουμε δε να έχουμε χιλιάδες τις ίδιες αγαστές σχέσεις που έχουμε και τώρα και που έχει και με την Ελλάδα.

Αν και η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της Γενεύης θα λειτουργήσει δυνητικά και δυναμικά προς μια λύση τουλάχιστον εφαρμόσιμη και θα μας ελευθερώσει από τον παλιό στόχο της Άγκυρας για Τουρκοποίηση της Κύπρου. Αν το 1960 σκεφτόντουσαν έτσι όσοι εναντιώθηκαν τότε στην ένταξη, σήμερα δεν θα είχαμε ξανά αυτό το δίλημμα και ούτε τον πόνο και ακρωτηριασμό που μεσολάβησαν. Οι ευθύνες δεν χάνονται στο βάθος χρόνου. Ως Ερινύες μας κυνηγούν και μας υπενθυμίζουν τα λάθη μας. Ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να κάνει ότι δεν έκανε τότε ο Μακάριος.

*Ο Χρίστος Ρότσας είναι Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου ΔΗΣΥ και πρώην βουλευτής Λευκωσίας.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα