Ένωση Συντακτών: Ζητά κάλυψη όλων των δημοσιογράφων και χωριστό σχέδιο

Την επέκταση του Σχεδίου Μερικής Αναστολής Εργασιών ούτως ώστε αυτό να καλύπτει το 100% του προσωπικού των επιχειρήσεων ΜΜΕ, όπως επίσης και την εκπόνηση ενός χωριστού εξειδικευμένου σχεδίου ειδικά για τα ΜΜΕ, ζητά, με γραπτό διάβημά της προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το σχετικό διάβημα,

που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της οργάνωσης Γιώργο Φράγκο, αποφασίστηκε σε συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΣΚ την Μεγάλη Τετάρτη και αποστάλθηκε στην κα Αιμιλιανίδου, την Μεγάλη Πέμπτη. Σήμερα δε αυτό κοινοποιείται στα μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, στα μέλη του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου και στους ιδιοκτήτες των βασικών ιδιωτικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, σταθμών.

Αναλυτικά, η ΕΣΚ εισηγείται την ένταξη όλων των απασχολούμενων δημοσιογράφων σε επιχειρήσεις ΜΜΕ στο Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα και να μην ισχύει η οροφή του 75%. Σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να γίνεται λόγος μόνο για 100-150 εργαζόμενους επιπλέον.

Η ΕΣΚ προτείνει ακόμα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση ενός χωριστού και εξειδικευμένου σχεδίου στήριξης της απασχόλησης στα ΜΜΕ, στην κατεύθυνση της επιδότησης της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση μετρήσιμων και ορθολογιστικών κριτήριων όπως η κυκλοφορία, η επισκεψιμότητα, η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα.

Την ίδια ώρα η συντεχνία θεωρεί επιβεβλημένο να προσμετρήσει κυρίαρχα το πόσους επαγγελματίες δημοσιογράφους εργοδοτεί κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός – επιχείρηση. Η ΕΣΚ εκφράζει τέλος την ετοιμότητα να συμβάλει στην εκπόνηση τέτοιου σχεδίου, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα