Ένωση Σκηνοθετών:Διαβούλευση για Σχέδιο Οπτικοακ.Βιομηχανίας

Δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών και του CIPA ότι θα γίνει πραγματική διαβούλευση επί του ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας ζητά η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ένωση ζητά να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, προσθήκες και τροποποιήσεις στο σχέδιο.

«Η ΕΣΚ δεν παίζει με λέξεις, ούτε βγαίνει δημόσια με επιλεκτικές απαντήσεις. Οι απόψεις

μας είναι εμπεριστατωμένες και ξεκάθαρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε απάντηση της τοποθέτησης του CIPA και του Υπουργείου Οικονομικών.

«Αν από πλευράς CIPA και Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ειλικρινής πρόθεση για διαβούλευση με την ΕΣΚ με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου έτσι ώστε πραγματικά να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία, τότε είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε θετικά σε μια πρόσκληση τέτοιας διαβούλευσης» συμπληρώνεται.

Η Ένωση Σκηνοθετών επαναλαμβάνει ότι ο CIPA και το Υπουργείο Οικονομικών «αρνήθηκαν να διαβουλευτούν το ολοκληρωμένο σχέδιο μαζί μας», το οποίο «αν και τους το ζητήσαμε επανειλημμένα, ουδέποτε μας δόθηκε».

Για τις αναφορές σε σύγκρουση συμφερόντων από τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Σχεδίου Οπτικοακουστικής (ΕΑΣΟ), αναφέρεται εξάλλου ότι «δικαιούχοι αιτητές είναι εταιρείες παραγωγής, όχι σκηνοθέτες» ενώ «η ΕΣΚ είναι ένα οργανωμένο σώμα που εκπροσωπεί επαγγελματικά μόνο σκηνοθέτες».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Σκηνοθετών δύναται να δεσμευτεί ότι δεν θα επωφελείται με οποιοδήποτε τρόπο από τη θέση αυτή, δεν θα δραστηριοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο σε αιτήσεις κατά́ την περίοδο της συμμέτοχης του στην επιτροπή και δε θα καταλαμβάνει οποιασδήποτε φύσης θέση εργασίας σε παραγωγές που θα επωφελούνται από το σχέδιο.

«Η ΕΣΚ εκπροσωπείται ήδη σε πολλές επιτροπές με παρόμοια δυναμική και πρακτικές. Αρκετές από αυτές τις επιτροπές είναι κρατικές και ποτέ δεν υπήρξε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων» συμπληρώνεται.

Η Ένωση Σκηνοθετών επαναλαμβάνει τη θέση της για αλλαγή των κριτηρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, καθώς όπως λέει «είναι τόσο αυστηρά, που εξαιρούν τους περισσότερους Κύπριους παραγωγούς, αν όχι όλους».

Συγκεκριμένα, ζητά τροποποίηση της πρόνοιας ότι θα εξετάζονται κατ’ αρχήν μόνο αιτήσεις από παραγωγούς με επιτυχημένη διαδρομή και εμπειρία τουλάχιστον 3 παραγωγών /συμπαραγωγών τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Λόγω του ότι το κράτος διαχρονικά δεν στηρίζει επαρκώς τη βιομηχανία μας, και ούτε έχει κίνητρα που να ωθούν ιδιωτική χρηματοδότηση Κυπριακών ταινιών, η συχνότητα παραγωγής Κυπριακών ταινιών και ο ετήσιος αριθμός παραγωγής τους είναι τόσο μικρός που είναι σχεδόν αδύνατο Κύπριοι παραγωγοί να πληρούν αυτό το κριτήριο» αναφέρεται.

Η Ένωση παραθέτει το παράδειγμα της Γερμανίας με πολύ δυνατή κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία συμπεριλαμβάνει στα κίνητρά της, στο κριτήριο των δικαιούχων, μία παραγωγή τα τελευταία 5 χρόνια.

Επιπρόσθετα, ζητά να διασφαλίζονται περισσότερες από 6 θέσεις εργασίας για εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, μέσω δέσμευσης από την αιτούμενη Εταιρεία Παραγωγής του εξωτερικού ότι τουλάχιστο το 40% των εργαζομένων θα είναι Κύπριοι ή/και Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο.

Τέλος, η Ένωση Σκηνοθετών ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει ουσιαστικά το κονδύλι της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) «ώστε να μπορέσει επιτέλους να αναπτυχθεί η κινηματογραφική βιομηχανία μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα