Ενώπιον του Εθνικού τα 3 σενάρια για το τελικό αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης

Το παρασκήνιο λίγες ώρες πριν την έναρξη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό παρουσίασε η απεσταλμένη του ΔΙΑ και του Σίγμα στη Γενεύη, Σκεύη Σταύρου.

Αρχικά, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την διαπραγματευτική προετοιμασία όλων αυτών των ημερών, ενώ από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών υπάρχει δυσφορία καθώς δεν τους έχουν δοθεί τα νομικά έγγραφα

και δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στο διαπραγματευτικό έργο.

Όπως αναφέρθηκε από την Κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα πρόθεσης αλλά πρόκειται για λάθος συνεννόηση. 

Στο Εθνικό δεν αποκλείεται να συζητηθούν και τα σενάρια του τελικού αποτελέσματος της διάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Σκεύης Σταύρου, τα σενάρια είναι τρία:

1. Η Τουρκία να διακόψει τις εργασίες της άτυπους πενταμερούς και να συνεχιστούν αυτές τον Ιούνιο και συγκεκριμένα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να πιέσει να μην της επιβληθούν κυρώσεις. Είναι ένα παιχνίδι που παίζει από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

2. Να βρεθεί κοινό έδαφος και να προχωρήσουμε στην επόμενη διαδικασία που είναι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Είναι ο στόχος των ΗΕ.

3. Η Τουρκία να θέσει επίσημα στο τραπέζι την λύση δύο κρατών στη βάση κυριαρχικής ισότητας. Σε αυτή την περίπτωση, όλα οδηγούνται σε ναυάγιο. 

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση του δεύτερου σεναρίου δεν αναμένεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν αλλά θα προβεί σε μια απλή δήλωση της διαδικασίας. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Θα στηρίξουμε «το όραμα για δύο κράτη» στη Γενεύη

Keywords
Τυχαία Θέματα