Ενώπιον του Εθνικού οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι επαφές ΠτΔ-Μακρόν

Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα απασχολήσουν στις 10 το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τις επαφές, που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

Η ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, θα βασίζεται σε τρία επίπεδα. Πρώτον σε πολιτικό επίπεδο.

Ενόψει

και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι το μπλοκ μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με ηγέτιδα τη Γαλλία, θα παρουσιαστεί με κοινή γραμμή, απαιτώντας σκληρές κυρώσεις έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Δεύτερον οι πολιτικοί αρχηγοί θα τύχουν ενημέρωσης για τη συμφωνία χρήσης και εγκατάστασης του γαλλικού στόλου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο πλαίσιο ευρείας στρατηγικής συνεργασίας προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών. Τρίτον θα γίνει εκτενής ενημέρωση για τη συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα άμυνας και Ασφάλειας. Πρόκειται για αναβάθμιση και συντήρηση οπλικών συστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ανακοινώσει και στρατιωτική συμφωνία, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να θέσουν τις ανησυχίες τους, σε σχέση με τις πληροφορίες, που θέλουν την Γερμανία, να προσπαθεί να οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία σε διάλογο επί όλων των θεμάτων για συμφωνία-πακέτο, η οποία αφορά τα συνοριακά προβλήματα του Έβρου, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης, το ζήτημα των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και το ζήτημα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επαναλάβει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι πριν από τη λύση του Κυπριακού δεν υπάρχει πρόθεση για συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων από το Φυσικό Αέριο, κάτι, που φέρεται να εισηγείται η Γερμανία.     

Keywords
Τυχαία Θέματα