Ενώπιον ΕΕ η άρνηση του Τ/κ Χαλίλ να υπηρετήσει κατοχικό στρατό

Το 2013 ο Χαλίλ Καραπασιάογλου ανακοίνωσε ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης και αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του εφεδρεία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να φυλακιστεί στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χαλίλ είχε υπηρετήσει κανονικά την θητεία του και παρουσιάστηκε και μία φορά για εφεδρεία ωστόσο εδώ και 4 χρόνια αρνείται να παρουσιαστεί ως έφεδρος. Η δίκη του ενώπιον του

«στρατοδικείου» έχει ολοκληρωθεί και σήμερα, 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η απόφαση, με ορατό το ενδεχόμενο ο Καραπασιάογλου να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια. Ο ίδιος προτίθεται, εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την περίπτωση του Χαλίλ Καρπασίογλου έφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε σήμερα.

Στην ερώτηση τονίζεται το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης που κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως επίσης και κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει το περιστατικό και να προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία.

Δείτε την ερώτηση ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα