Διασπορά κινδύνου για το ταμείο προνοίας ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στόχος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας είναι να αυξήσει περισσότερο τη διασπορά του χαρτοφυλακίου, προσθέτοντας και άλλες κατηγορίες επενδύσεων πέραν από τις υφιστάμενες, δήλωσε η Πρόεδρός της, 'Αννα Μιχαηλίδη - Αταλιώτη στη λογοδοσία της επί των Πεπραγμένων του 2017, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας για το έτος 2017.

Πρόσθεσε πως πρόσφατα η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει δύο ακόμη εναλλακτικές κατηγορίες στο χαρτοφυλάκιο, εισάγοντας εξειδικευμένα αμοιβαία κεφάλαια

ευρωπαϊκών ακινήτων και μετοχικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών, μειώνοντας τις καταθέσεις.

Σημειώνοντας πως φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου, η κ. Αταλιώτη σημείωσε πως "πρώτοι απ’ όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Κύπρο υλοποιήσαμε επενδυτική στρατηγική βασισμένη στα θεμελιώδη στοιχεία των μελών μας, προσλάβαμε σύμβουλο επενδύσεων, υιοθετήσαμε αυστηρή διαδικασία επιλογής διαχειριστών, φέραμε διαφάνεια στα μέλη μας αλλά και στους συνεργάτες μας. Εκσυγχρονίσαμε τον τρόπο που λειτουργούν και τυγχάνουν διαχείρισης τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Κύπρο".

Για τα πεπραγμένα του 2017, ανέφερε πως "η απόδοση στο χαρτοφυλάκιο των μελών ήταν +5,01% και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδύσεις μας στις διεθνείς αγορές κατέγραφαν απόδοση +5,7% και στην ντόπια αγορά +4,0%. Στις διεθνείς αγορές, η καθαρή απόδοσή μας στις μετοχές ήταν +7,4%, στα Έργα Υποδομών +10,0%, στα ομόλογα απόλυτου στόχου -0,10%, στα Αντισταθμιστικά Κεφάλαια +4,5%, στα Global Macros +3,8%, στα DGF στο +1,50%, στις Μετοχές Αναδυόμενων Αγορών +6,1% και στα Ευρωπαϊκά Ακίνητα +3,8%", επεσήμανε.

Σημείωσε πως "στη ντόπια αγορά, για το 2017, στις καταθέσεις είχαμε απόδοση +1,2%, στα δάνεια προς τα Μέλη +2,0% και στην ακίνητη περιουσία +11,3" και πως "στις 31 Δεκεμβρίου, το χαρτοφυλάκιο μας στην διεθνή αγορά αποτελούσε το 69% και στην ντόπια αγορά το 31%".

Εξάλλου, στην ομιλία της για το εορταστικό μέρος για τα 50χρονα από την ίδρυση του Ταμείου, κ . Αταλιώτη ανέφερε πως οι εισφορές στο Ταμείο ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενες από 6.985 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν 182 ξενοδοχειακές μονάδες. Το Ταμείο αυτή τη στιγμή έχει κεφάλαια ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που προέρχονται από 12.706 μέλη, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η προσήλωση της Διαχειριστικής Επιτροπής στις επιταγές της σύνεσης και της ορθολογιστικής στρατηγικής επενδύσεων, επέτρεψε στο Ταμείο να διαθέτει σημαντικά επίπεδα ρευστότητας, να μην αντιμετωπίσει ποτέ κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας, είτε στη παραχώρηση δάνειων προς τα μέλη, είτε στην πληρωμή ωφελημάτων σε αποχωρούντα μέλη.

Η κ. Αταλιώτη επεσήμανε πως η σωστή επενδυτική στρατηγική του Ταμείου βοήθησε στη διατήρηση μιας θετικής απόδοσης τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το 2013, προστάτευσε το Ταμείο από την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και το κούρεμα των καταθέσεων. Η ζημιά που υπέστη το Ταμείο την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν επηρέασε καθόλου την ευρωστία του, ανέφερε, σημειώνοντας πως το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε παγκόσμιας εμβέλειας θεσμικό επενδυτή, με την εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα