Ενωμένη όσο ποτέ η δύση-Η Ρωσία ξεπέρασε τα όρια είπε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας

Η Δύση είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε και αποτελεί ευθύνη όλων να βρεθεί μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Borut Pahor, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και η Ρωσία έχει ήδη ξεπεράσει κάποια όρια.


Ο κ. Pahor μιλούσε το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, σε φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ,

με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επικράτησε στην συζήτηση.

Όπως ανέφερε, απευθυνόμενος στους φοιτητές, η δύση, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέλους του οποίου είναι η Σλοβενία, είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και αποτελεί κοινή υποχρέωση και μεγάλη ευθύνη των πολιτικών να βρεθεί, το συντομότερο, μια ειρηνική λύση στην κρίση, που θα δίνει τέλος στις εχθροπραξίες, στο δράμα των πολιτών και θα ανοίξει το δρόμο στην διπλωματία.

«Είμαι στην πολιτική εδώ και 32 χρόνια και πάντα πίστευα ότι οι αποφάσεις για έναν πόλεμο είναι ανθρώπινες αποφάσεις και δεν είναι το πεπρωμένο. Είναι θέμα επιλογής και αυτή την στιγμή (ο πόλεμος) είναι θέμα ανθρώπινης επιλογής και είναι πολιτική απόφαση για το αν ο πόλεμος θα τελειώσει με την χρήση βίας ή την διπλωματική οδό», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία, αν και δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα, λήφθηκαν γιατί κανείς δεν είναι υπέρ της χρήσης βίας, ενώ υπέδειξε πως αυτές θα έχουν επιπτώσεις και για την Ευρώπη.

«Το πρόβλημα είναι πως, προφανώς, δεν μαθαίνουμε από την ιστορία», είπε ο Σλοβένος Πρόεδρος, φέρνοντας ως παράδειγμα την τουρκική εισβολή του 1974 ως «ιστορικό παραλληλισμό» με τα όσα συμβαίνουν το 2022.

Αυτή την στιγμή, συνέχισε, παρακολουθούμε την έξοδο του ουκρανικού λαού σε γειτονικές χώρες και είμαστε μάρτυρες του «φόβου των εταίρων και φίλων μας στα κράτη της Βαλτικής, έχοντας υπόψη το ενδεχόμενο, η Ρωσία να προχωρήσει σε ένα ακόμη πρωτοφανές βήμα προς τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Αν και κάτι τέτοιο δεν θεωρεί ότι θα συμβεί, ο κ. Paho είπε πως «ο φόβος είναι εκεί και πρέπει να σεβόμαστε αυτό το φόβο και για το λόγο αυτό είμαστε τόσο ενωμένοι αυτή την στιγμή».

Θέλουμε, συνέχισε, να δείξουμε στη Ρωσία ότι υπάρχουν κάποια όρια και ότι τα όρια αυτά τα έχει ήδη ξεπεράσει και πως «υπάρχει και μια κόκκινη γραμμή στην οποίαν θα προχωρήσουμε, αν ο πόλεμος συνεχιστεί».

Λέγοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να σκεφτεί ένα τέτοιο μέλλον, τόνισε πως προσδοκεί «αργά ή γρήγορα, αύριο, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων για επίλυση της κρίσης». «Δεν θέλω να δω επέκταση του πολέμου», συμπλήρωσε.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εκφράσουν τις απόψεις ή και τις προτάσεις τους για το πώς οι Ευρωπαίοι μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κρίση, αυτόν τον «απροσδόκητο πόλεμο στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, ο Borut Pahor είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές και μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, όπου ενημερώθηκε για το έργο και τις δράσεις του, καθώς και τη συνεργασία του με πανεπιστήμια και ιδρύματα από την Σλοβενία.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Λεμεσό, επισκέφθηκε το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Δήμαρχο, Νίκο Νικολαΐδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα