Ενωμένες Αραβικές-Αφρικανικές χώρες κατά εμπλοκής Άγκυρας στη Λιβύη

Την έντονη απόρριψη και αντίθεση της Αλγερίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στη γειτονική Λιβύη, εξέφρασαν αξιωματούχοι της χώρας προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές στην Asharq Al-Awsat, Αλγερινοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν πως η πρωτεύουσα της Λιβύης, η Τρίπολη, είναι μια «κόκκινη γραμμή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλγερινός Πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune συναντήθηκε χθες, Τρίτη, με τον

Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν στην Αλγερία σε διήμερη επίσκεψη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις, ανέφερε το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων και ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με την Αλγερία για την κρίση στη Λιβύη.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην Asharq Al-Awsat ότι οι ανώτερες αρχές της Αλγερίας ενημέρωσαν τον Τούρκο υπουργό ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη θα έχει «τρομερές» συνέπειες στην ειρήνη στις περιοχές του Αραβικού Μαγκρέμπ, του Αφρικανικού Σαχέλ και της Μεσογείου.

Επικαλούμενες Αλγερινούς αξιωματούχους, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα τους δεν θα παραμείνει αδρανής καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται στη Λιβύη. Κάλεσαν όλες τις πλευρές να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να βοηθήσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να επιτύχουν μια πολιτική λύση στην κρίση μέσω του διαλόγου.

Οι συμφωνίες οριοθέτησης Τουρκίας με την Κυβέρνηση GNA της Λιβύης προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις μεσογειακές και αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν απορρίψει την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη και προειδοποίησαν ότι η παρέμβασή της μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση στην ήδη ασταθή χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Τυνησία είπε ότι εξακολουθούν να διεξάγονται διαβουλεύσεις σχετικά με το εάν η χώρα θα συμμετάσχει στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα.

Ένας εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τυνησίας τόνισε τη σημασία των γειτόνων της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αλγερίας, που παρευρίσκονται στη συνάντηση επειδή ενδιαφέρονται για την πολιτική της και τη σταθερότητα της ασφάλειας.

Για το θέμα της όποιας στρατιωτικής παρέμβασης, είπε ότι η Τυνισία απορρίπτει «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στη χώρα, μεταξύ άλλων και από την Τουρκία. «Αυτή είναι η θέση της Τυνησίας από την αρχή και δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Τυνησία δεν θα επιτρέψει στις τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους για να ξεκινήσουν επιθέσεις κατά της Λιβύης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης Smaїl Chergui αποκάλυψε ότι η Επιτροπή θα συγκληθεί στις αρχές Φεβρουαρίου για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη και στην περιοχή Σαχέλ. Είπε στο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων ότι η στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη απειλεί να επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αφρικανική Ένωση θα διαδραματίσει ρόλο στην αποκατάσταση της ηρεμίας στη Λιβύη μετά την επιτυχή διαμεσολάβηση της στην Κεντρική Αφρική.

Αντίθετη στην επέμβαση της Άγκυρας είναι και η Αίγυπτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα