Ενοχλημένες Γαλλία - Βρετανία από τη ρωσική επέμβαση

ΓΙΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ Φ. ΧΑΜΟΝΤ
Η Ρωσία εφαρμόζει «ασύμμετρο πόλεμο» στη Συρία, στηρίζοντας τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ισχυρίζεται ότι επιτίθεται κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Μοιάζει σαν κλασικός ρωσικός ασύμμετρος πόλεμος - έχουμε ένα ισχυρό μήνυμα προπαγάνδας που λέει ότι κάνεις το ένα, ενώ στην πραγματικότητα κάνεις κάτι τελείως διαφορετικό

και όταν εγκαλείσαι, το αρνείσαι πλήρως», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Λονδίνο είχε συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά έλαβε την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή στόχος των επιδρομών είναι το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Χρειαζόμαστε μία Ρωσία που να αποδέχεται ότι υπάρχουν κανόνες στο σύστημα, ότι δεν μπορείς να πετάς τα παιγνίδια σου από την κούνια και να προσφεύγεις στη στρατιωτική βία κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό σου», είπε.

Μετάβαση χωρίς Άσαντ
Εξάλλου, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία «δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους» στη Συρία και να πλήττει άλλες οργανώσεις από το Ισλαμικό Κράτος, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ το υπενθύμισε με μεγάλη σαφήνεια, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι: δεν θα πρέπει να κάνει λάθος στους στόχους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιαπωνία, απαντώντας σε ερώτηση για τα ρωσικά πλήγματα και τη στρατηγική της Μόσχας στη Συρία.

«Θα πρέπει να χτυπάμε τους σωστούς στόχους και στην προκειμένη περίπτωση το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος). Αν το Ντάες είναι ο εχθρός που επιτίθεται στις κοινωνίες μας, και αυτό αληθεύει προφανώς για τη Γαλλία, μπορεί επίσης να αληθεύει και για τη Ρωσία, τότε είναι πράγματι το Ντάες που πρέπει να χτυπάμε, αυτό κάνει η Γαλλία και τους καλούμε όλους να μην κάνουν λάθος στους στόχους», επέμεινε. «Η δεύτερη συνθήκη είναι ότι δεν μπορεί κανείς να επιτίθεται στους αμάχους. Και κυρίως, το γνωρίζετε ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με βενζίνη, χημικά όπλα κατά των αμάχων και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», συνέχισε ο κ. Βαλς. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την αναφορά του στη Συρία υπενθυμίζοντας «την τρίτη συνθήκη», δηλαδή μια πολιτική μετάβαση στη Συρία χωρίς τον Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα