Ενισχύθηκαν οι ευρωαγορές

Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΙΣΧΥΡΑ κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεχόμενοι στήριξη από την περαιτέρω ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,54% στις 6.238 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,28% στις 10.728 μονάδες, ενώ ο γαλλικός

CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,39% στις 4.677 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,64% στις 366,30 μονάδες. Η τιμή των συμβολαίων WTI ενισχύεται σήμερα κατά 2,85% στα 37,17 δολάρια, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή άνοδο της τάξης του 1%. Κέρδη εμφανίζουν και τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα οποία ανακάμπτουν στα 36,77 δολάρια.

Κερδίζει έδαφος η αγορά μετοχών
Στο ταμπλό, η μετοχή της Shell ενισχύθηκε κατά 5% εν μέσω της μείωσης του επενδυτικού πλάνου κατά 2 δισ. δολάρια αλλά και της απόπειρας εξαγοράς της BG, η οποία κατέγραψε άνοδο της τάξης του 6,28%. Ανοδικά κατά 10% κινήθηκε η μετοχή της Tullow Oil, ενώ η Seadrill έκλεισε ανοδικά στο 4%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος των μετάλλων, με τις μετοχές της Glencore και της Anglo American να ενισχύονται άνω του 8%.

Η μετοχή της Syngenta εμφάνισε άνοδο της τάξης του 2% εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τη Monstanto και την ChemChina, ενώ η Sanofi ενισχύθηκε κατά 2,5% μετά την έγκριση των αμερικανικών Αρχών για την παρασκευή και κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου κατά του διαβήτη. Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,3% αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία το γ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Η επίδοση της οικονομίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι επίσης προέβλεπαν ανάπτυξη της τάξης του 0,3%. Σημειώνεται ότι κατά 0,3% είχε αναπτυχθεί η οικονομία και το β’ τρίμηνο. Την ίδια ώρα, κατά 1,1% υποχώρησαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Νοέμβριο, έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης κατά 0,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, κατεγράφη άνοδος κατά 1% έναντι 1,6% των εκτιμήσεων.

Συγχρόνως, κατά 2 δισ. δολάρια συρρίκνωσε το επενδυτικό της πλάνο για το 2016 η Royal Dutch Shell, ως απόρροια της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Πλέον, το επενδυτικό πλάνο της πετρελαϊκής εταιρείας για το επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 33 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι φέτος οι συνολικές περικοπές δαπανών διαμορφώθηκαν στα 12 δισ. δολάρια.

Τέλος, κατά 0,4% αναπτύχθηκε το γ’ τρίμηνο του 2015 η βρετανική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής. Η επίδοση της οικονομίας απέτυχε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. «Η αδύναμη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών αποτελεί την κύρια αιτία της χαμηλής ανάπτυξης», εξήγησε η στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσιο επίπεδο, η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 2,3% των εκτιμήσεων.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα