Ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων με €1,4 εκ.ζητά ο Έφορος

Επιστολή με την οποία ζητά κονδύλι ύψους €1,4 εκ. για ενίσχυση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, κατέθεσε ο έφορος αποκρατικοποιήσεων ενώπιον της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το αίτημα αφορά στην καταβολή δικαιωμάτων και αμοιβών εμπειρογνωμόνων και συμβούλων και αγορά υπηρεσιών για σκοπούς ετοιμασίας μελετών που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων και κρατικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ,

ζητά όπως το ποσό θα καταβληθεί σε δικαιώματα εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργείου.

«Οι πιστώσεις αφορούν συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ και αναμένεται ότι εντός του 2016 θα ολοκληρωθούν τα παραδοτέα για τα οποία θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές πληρωμές», αναφέρει η επιστολή, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η βουλή είναι σκόπιμο να ενημερωθεί για συμβάσεις υπηρεσιών που βρίσκονται σε εξέλιξη πριν την ψήφιση της αποδέσμευσης, για την απόφαση προκήρυξης διαγωνισμού ανάθεσης σύμβασης, καθώς και για την πρόθεση αγοράς συμπληρωματικών υπηρεσιών στη βάση υφιστάμενης σύμβασης.

Επιπλέον, σε σημείωμα που συνέταξε η μονάδα αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται ότι βρίσκονται εν ισχύ πέντε συμβάσεις, τρεις εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνουν και οι σχετικές πληρωμές, οι οποίες αφορούν στην αποκρατικοποίηση του κρατικού λαχείου, στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος και στη στελέχωση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε δύο συμβάσεις, αυτές αφορούν στις διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της Cyta και στην ανάλυση της κρατικής περιουσίας.

Επιπροσθέτως, συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε ανάθεση και έχουν να κάνουν με την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, στη στελέχωση της μονάδας με εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και στην ενδεχόμενη αγορά συμπληρωματικών υπηρεσιών με βάση υφιστάμενη σύμβαση για την αποκρατικοποίηση της Cyta, δεν αναμένονται πληρωμές εντός του 2016.

Τη Δευτέρα το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta Hellas

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, αναμένεται να τοποθετηθούν τα κόμματα στην Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με το αίτημα του Υπουργείου για τη σχετική αποδέσμευση κονδυλίου για την αμοιβή του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και δαπάνες συμβούλων αποκρατικοποιήσεων για αγορά υπηρεσιών πραγματοποίησης νωρίτερα και ξεχωριστής συναλλαγής για τη Cyta-Hellas.
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε το αίτημα της Κυβέρνησης για αποδέσμευση κονδυλίου για αγορά υπηρεσιών για την πώληση της Cyta-Hellas κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της Cyta.

Μπορεί, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, να τίθενται ρητορικά ερωτήματα από διάφορες πολιτικές δυνάμεις σχετικά με την εξεύρεση κατώτερης τιμής, την εξέταση πολλών άλλων σεναρίων κ.ο.κ, «δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται κόστος εκατομμυρίων για την ίδια τη Cyta, μπορεί να συνεπάγεται απώλεια αξίας από τη θυγατρική στην Ελλάδα».

«Εμείς θέλουμε να πούμε ότι αν και εφόσον, όπως φαίνεται, κάθε μέρα που περνά υπάρχει απώλεια αξίας, κάθε μέρα που περνά πιθανότατα να συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τη Cyta. Για να θωρακίσουμε τη Cyta στην Κύπρο, θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό αυτή η διαδικασία», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως θα πρέπει ταυτόχρονα να εξεταστεί και το γιατί δημιουργήθηκε αυτή η θυγατρική εταιρεία, πότε έγινε, γιατί δεν απέδωσε η επένδυση, γιατί δαπανήθηκαν τόσα κεφάλαια όλα αυτά τα χρόνια και αντί να υπάρχει πρόσθετη αξία για τη Cyta να έχουν χαθεί απ' ό,τι φαίνεται αρκετά εκατομμύρια.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζητά αποδέσμευση των μισθών του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και της ομάδας του και παράλληλα ζητά αποδέσμευση κονδυλίου €990.000 για τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων για την αποκρατικοποίηση της Cyta-Hellas.

H κ. Θεολόγου εξέφρασε ανησυχία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατοχύρωσης των προσφορών στους συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες, καθότι, όπως εξήγησε, έχουν βγει σε προσφορά από το 2014 και αφορούν το σύνολο αποκρατικοποίησης ολόκληρης της Cyta.

«Με τα ίδια λεφτά και το ίδιο κονδύλι θέλουν να προχωρήσουν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά μόνο τη Cyta-Hellas», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και σοβαρότατα θέματα που εγείρονται σε σχέση με τη βιασύνη για αποκρατικοποίηση της εταιρείας, αλλά και τον τρόπο αποκρατικοποίησης «διότι δεν έχουν ελεγχθεί οποιαδήποτε άλλα σενάρια πέραν της πώλησης του 100% της συγκεκριμένης εταιρείας».

«Άρα εμείς ζητούμε πλήρη έλεγχο της διαδικασίας και διαφανή διαδικασία όσον αφορά την αποκρατικοποίηση, διότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά στο κατά πόσο εξυπηρετούνται ή όχι συμφέροντα με αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε και επιφυλάχτηκε μέχρι την επόμενη Δευτέρα όταν και θα παρουσιαστούν και κάποια άλλα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της Cyta-Hellas να τοποθετηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών. «Αν τίθεται θέμα, να εμπλακεί στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο Γενικός Ελεγκτής, διότι είναι μια διαδικασία που τον αφορά άμεσα» συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι η Cyta – Hellas με την τεράστια υποδομή που διαθέτει, τις 5.500 χιλιάδες δίκτυο οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα μπορούσε και μπορεί να προσθέσει μια μεγάλη αξία στον όμιλο Cyta και γενικά στο κράτος.

Χαρακτήρισε παράλληλα βεβιασμένη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πώληση του 100% της Cyta-Hellas και κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να διεξάγουν μελέτες για το καλύτερο και προσφορότερο σενάριο για τη Cyta-Hellas.

«Δηλαδή να εξεταστεί το σενάριο της συγχώνευσης, της συνεργασίας με άλλες μεγάλες εταιρείες και όχι η πλήρης αποξένωση της Cyta-Hellas η οποία προσφέρει στη μικρή Κύπρο μια τεράστια διασύνδεση από την Κρήτη μέχρι τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε και κάλεσε τη Βουλή και την Κυβέρνηση να διαφυλάξουν τη σημασία αυτή του δικτύου της Cyta-Hellas, καθώς προσφέρει μεγάλη αξία στη μικρή Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα