Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα νερού/πυρόσβεσης

Δράσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της διαχείρισης νερού και της πυρόσβεσης συμφώνησαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και ο Πρέσβη του Ισραήλ Smuel Revel, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στους τομείς αυτούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών συμφωνήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης κυπριακού διευρυμένου κλιμακίου στο Ισραήλ για ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών στη διαχείριση νερού.

Το κλιμάκιο, στο οποίο θα συμμετέχουν κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες

και αγροτικές οργανώσεις, θα τύχει σχετικής ενημέρωσης, αλλά και θα πραγματοποιήσει επί τόπου επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος που συνδέονται με θέματα όπως οι πρακτικές εξοικονομήσεις νερού στη γεωργία και στην οικιακή χρήση, η τιμολόγηση νερού και η αφαλάτωση χαμηλού κόστους για γεωργικούς σκοπούς.

Αναφέρεται επίσης ότι παραδόθηκε πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ προς τον κ. Καδή για πραγματοποίηση επίσκεψης στο Ισραήλ, με στόχο την περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα γεωργίας και αγροτικής πολιτικής.

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Στον τομέα της πυρόσβεσης, αφού έγινε απολογισμός της μέχρι τώρα πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, αποφασίστηκε όπως επιδιωχθεί περαιτέρω συνεργασία με συγκεκριμένο πρόγραμμα «Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση». Προς τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να διοργανωθεί παρουσίαση συγκεκριμένης πρότασης από Ισραηλινής πλευράς στην Κύπρο, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το πρόγραμμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα