Ενισχύεται η προστασία των δανειοληπτών

Ένα επιπλέον εφόδιο θα έχουν πλέον οι απλοί δανειολήπτες, μετά τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, δηλαδή τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε δανειολήπτες και τράπεζες.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει σχετικό προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο ενδυναμώνει τον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε αυτός να μπορεί

να χειρίζεται παράπονα δανειοληπτών, όπου η διαφορά τους με την τράπεζα ανέρχεται έως €200 χιλ., αντί μέχρι €170 χιλ. που είναι το ισχύον.

Όπως αναφέρει εξάλλου και το Υπουργείο μέσω εκπροσώπου του, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, ενώ στόχος είναι η προστασία των «μικρών» δανειοληπτών και όχι των μεγάλων, ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι διαφορές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που αναδείχθηκαν πρόσφατα, με λανθασμένο υπολογισμό επιτοκίων της ΕΚΤ σε παλαιότερα δάνεια του Συνεργατισμού.

Ανάμεσα στους επωφελούμενους του νομοσχεδίου, είναι μεν τα νοικοκυριά, ωστόσο προστασία αναμένεται να απολαύσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς αυξάνεται το κατώτατο όριο κύκλου εργασιών από €250 χιλ. σε €350 χιλ, με τις αποζημιώσεις να αυξάνονται από €50 χιλ. σε €100 χιλ.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τον ίδιο τον Φορέα, λίγες ημέρες μετά τα παράπονα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αναφορικά με τη λειτουργία και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν και απορρέουν ως επί το πλείστον από τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και την αντιπαράθεση που παρατηρείται, δεδομένου ότι στο ΔΣ υπάρχει εκπροσώπηση από τράπεζες και την ΚΤΚ, γεγονός που, κατά τον Επίτροπο, δημιουργεί δυσλειτουργίες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ και εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Νικολάου, απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση.

Πάντως, στο προσχέδιο του νομοσχεδίου εξαιρούνται οι εποπτικές Αρχές, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από ΔΣ, ωστόσο συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αυτό οι τράπεζες εναντίον των οποίων ο Φορέας εξετάζει παράπονα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, ο Φορέας πλέον θα διοικείται από επταμελές ΔΣ, το οποίο θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και πέντε άλλα μέλη. Στο συμβούλιο θα συμμετέχουν ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ένας εκπρόσωπος των τραπεζών, ένας εκπρόσωπος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ένας εκπρόσωπος των Ε.Π.Ε.Υ και ένας εκπρόσωπος των καταναλωτών.

Τώρα ο Φορέας διοικείται από οκταμελές Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τον πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους και πέντε άλλα μέλη που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη θέση του προέδρου και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου διορίζεται ο εκάστοτε επικεφαλής της κάθε αρμόδιας εποπτικής Αρχής ή εκπρόσωπός του. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα δοθεί στον υπουργό Οικονομικών και τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα