ΕΝΙ:Πιστεύουμε πως υπάρχει κι άλλο Ζορ, ίσως στην ΑΟΖ Κύπρου

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα ένα κοίτασμα παρόμοιο με το Ζορ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικές πιθανότητες να βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, εξέφρασε ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Luca Bertelli.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη στη Λευκωσία, ο Bertelli είπε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα Ζορ στην περιοχή». Είπε, ακολούθως, ότι κοιτάσματα παρόμοια με

το Ζορ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι περισσότερα κοιτάσματα, παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.

Εξάλλου, είπε πως η ανακάλυψη του Ζορ είναι ορόσημο, καθώς προσέλκυσε νέους σημαντικούς παίχτες στην αρένα.

Έρχονται νέοι παίχτες, κάτι που αποτελεί ευχάριστο νέο για την Κύπρο, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Ιταλός επικεφαλής της ENI συνέδεσε τον Ζορ με την Κύπρο, δηλώνοντας πως η ανακάλυψη αυτή ενεργοποίησε τον τρίτο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολούθως, έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκε το Ζορ, παρουσιάζοντας χάρτη, τον οποίο είδαμε και στην εφημερίδα Σημερινή.

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι η πρώτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Ζορ θα πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη του 2017.

Νωρίτερα, ο Επικεφαλής της ΕΝΙ παρουσίασε έναν πίνακα πριν την ανακάλυψη του Ζορ και έναν μετά από το σημαντικό γεγονός, θέλοντας έτσι να δείξει τη σημασία της ανακάλυψης αυτής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, οι τεράστιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια στρατηγική ασφάλεια της παροχής σε χώρες-κλειδιά, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Επιπρόσθετα, ο Μπερτέλλι είπε πως η Ανατολική Μεσόγειος έχει ακόμη ανεξερεύνητες περιοχές, χρησιμοποιώντας τον όρο «unlock potential».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου ως πιθανού ενεργειακού κόμβου, είπε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως οι ήδη υπάρχουσες υποδομές με τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, αλλά και τον αραβικό αγωγό, καθώς και η γειτνίαση με μεγάλες αγορές για το φυσικό αέριο, όπως η Ευρώπη και η Τουρκία.

Ο Μπερτέλλι έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα «Πρέπει να εξερευνήσουμε περισσότερο», θέλοντας έτσι να δείξει τη δυνατή παρουσία του ιταλικού κολοσσού όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα