Ενημέρωσε τους αρχηγούς ο ΠτΔ μετά από την 3η συνάντηση με Λουτ

Μετά κι από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις σοβαρές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τζειν Χολ Λουτ, έφτασε στο νησί το βράδυ του Σαββάτου (2/9) έχοντας ως στόχο τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς που θα

οδηγήσουν στην πορεία, σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την Κυριακή (3/9) η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ακολούθως με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. Στην πρώτη της συνάντηση, η κυρία Λουτ, άκουσε τους δυο ηγέτες. Τη Δευτέρα, η κυρία Λουτ, κατέγραψε τα όσα συζήτησε με τους δυο ηγέτες. Σήμερα, Τρίτη αναμενόταν ότι θα «κλειδώσει» με τους δυο ηγέτες τους περιβόητους όρους αναφοράς. Η ίδια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν θα φύγει από την Κύπρο ούτε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του πολιτικού συντάκτη του ΣΙΓΜΑ, Χρίστου Χαραλάμπους, η Τζέιν Χολ Λουτ, άρχισε να καταγράφει σε κείμενο τους Όρους Αναφοράς και σύμφωνα με καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, αύριο θα υπάρξει τέταρτος γύρος συναντήσεων.

Μετά από την κατάληξη τους τίτλους επί των όρων αναφοράς, το επόμενο βήμα, θα είναι η πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Γ.Γ του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να κρίνει και ακολούθως να ανακοινώσει εάν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στην οποία αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση επί του περιεχομένου των Όρων Αναφοράς. Εκεί, θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να οδηγηθούμε σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο ή αν θα οδηγηθεί κι αυτή η διαδικασία σε νέο ναυάγιο.

Οι τίτλοι των Όρων Αναφοράς που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγετών είναι:

1) Το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014.

2) Τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και οδήγησαν την διαδικασία στο Κραν Μοντανά.

3) Τα έξι σημεία που έθεσε ο Γ.Γ του ΟΗΕ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά και τα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι και το τελευταίο δείπνο όπου ναυάγησε η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα