Ενεργοποιήθηκε και επίσημα η διαδικασία για το Brexit (Vid)

Mετά από 44 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η Βρετανία ενεργοποίησε το Άρθρο 50.

Σύμφωνα με το RT, από σήμερα ΕΕ και Βρετανία θα έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία αποχώρησης.

Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνει για το τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

"Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.
"Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ", είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

This is it...

...the six pieces of paper handed to the EU that will trigger #Article50#Brexit coverage: https://t.co/UQMSd5TKbb pic.twitter.com/8MrtvfoBrM

BBC Radio 5 live (@bbc5live) March 29, 2017

Το Άρθρο 50

Το Άρθρο 50, ορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποχωρήσει από αυτή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες. Μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, οι δύο πλευρές έχουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, παρόλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα αυτό να μην επιτευχθεί, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

BREAKING: European Union official receives letter from Britain, formally triggering 2 years of Brexit talks.

— The Associated Press (@AP) March 29, 2017Τι καλύπτει η συμφωνία αποχώρησης:

Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.Τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.Οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος.Συνοριακά ζητήματα (ειδικά μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας).Η έδρα των ευρωπαϊκών οργανισμών.Οι διεθνείς δεσμεύσεις που έλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος της Ένωσης (για παράδειγμα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα).

Τι καλύπτει η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας;

Η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας, θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα, όπως η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η έρευνα και η εκπαίδευση. Mε βασικό άξονα της συμφωνίας τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Παραδόθηκε στον Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή της Τερέζα Μέι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

"Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο", είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

"Now is the time for us all to pull together": says @theresa_may, moments after triggering #Article50 and the #Brexit process #PMQs pic.twitter.com/nRLUpTJcxC

Sky News (@SkyNews) March 29, 2017

After nine months the UK has delivered. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) March 29, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα