Ενδιαφέρον Άμπου Ντάμπι για καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

Η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι PJSC (TAQA) δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να γίνει μέτοχος σε ένα έργο για την ανάπτυξη μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης 900 χιλιομέτρων (559 μίλια) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας του Άμπου Ντάμπι υπέγραψε μνημόνιο

συμφωνίας (MoU) στο COP28 με τον ελληνικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Ανεξάρτητη Λειτουργία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και την Κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η TAQA θα διερευνήσει τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι στο έργο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,08 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Η σχεδιαζόμενη διασύνδεση επιδιώκει να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την εξαγωγή καθαρής ενέργειας. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν υψηλό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει η δήλωση.

Ο σύνδεσμος είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, έτοιμο να λάβει επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε ότι το έργο που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ θα ονομάζεται πλέον Great Sea Interconnector. Το πιο ώριμο τμήμα του, η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, εισέρχεται στη φάση κατασκευής, ξεκινώντας από το υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο θα αναπτύξει η Nexans, πρόσθεσε ο Μανουσάκης.

Η Siemens AG έχει επιλεγεί ως ο προτιμώμενος πλειοδότης για τους δύο σταθμούς μετατροπέων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) για το έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα