Ένας Ναζί πίσω από τη ΔΔΟ

Μια εξαιρετική παρουσίαση με τίτλο «Η ειρήνευση ως συνέχεια των πολέμων με άλλα μέσα», πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα από τον καθηγητή Κλέαρχο Κυριακίδη στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το International Studies Association του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Νομικής του Πανεπιστημίου UCLan στην Κύπρο Δρ Κυριακίδης παρέθεσε μια σειρά από «μαθήματα ιστορίας» που

αφορούν το Κυπριακό, κάνοντας αρχή με το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος συνεχίζει να καταστρέφεται εξαιτίας την κληρονομιάς του Οθωμανικού και Βρετανικού ιμπεριαλισμού. Μεταξύ άλλων, μίλησε για γενοκτονικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο, ενώ επεσήμανε πως ο πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Δρ. Κουρτ Βαλτχάιμ, που μεσολάβησε για λύση ΔΔΟ μετά την τουρκική εισβολή, υπήρξε μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Wehrmacht του Χίτλερ.

Εθνικισμός - δικοινοτισμός

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Κυριακίδης επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η «διζωνικότητα», η οποία είναι επί της ουσίας, όπως είπε, μια γεωγραφική έκφραση του «δικοινοτισμού». Ο δοικοινοτισμός, εξήγησε, θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα τον εθνικισμό μεταξύ των δυο πλευρών, αφού το σύστημα θα είναι διαχωρισμένο σε δυο κοινότητες, δυο εκλογικά σώματα, με διαφορετική γλώσσα και θρησκεία. Μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όπως αυτή προωθείται, θα αποτελέσει κατά τον ίδιο ένα «θεσμοθετημένο ρατσισμό».

Ο ρόλος του Κ. Βάλντχαιμ

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο καθιέρωσης της ΔΔΟ, υπογράμμισε και τον σκοτεινό ρόλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ 1972 και 1981 Δρ. Κούρτ Βάλτχαιμ. Όπως αποκάλυψε και παλαιότερα σε άρθρο του ο Δρ. Κυριακίδης, ο Δρ. Βάλτχαιμ ασχολήθηκε έντονα με την εξεύρεση λύσης βασισμένης στον δι-κοινοτισμό, τη δι-ζωνική και ομοσπονδία, την ίδια περίοδο που έκρυβε ένα φρικιαστικό μέρος της δικής του προσωπικής ιστορίας, ως μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Wehrmacht των Ναζί, σε διάφορα μέρη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κληροδότημα της χειραγωγημένης διπλωματίας του, τόνισε, συνεχίζει μέχρι σήμερα να ζεί με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια δι-κοινοτική και δι-ζωνική ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία στις 12 Φεβρουαρίου 1977, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, συνέβαλε εν κρυπτώ στη διαπραγμάτευση των «κατευθυντήριων γραμμών» πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού. Από το 1977, αυτές οι «κατευθυντήριες γραμμές» του πρώην Ναζιστή Βάλτχαιμ, έχουν παραπλανητικά και μυστηριωδώς καθιερωθεί ως «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».

Διαμελισμός της Τσεχοσλοβακίας

και διζωνική διχοτόμηση

Επιπλέον, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα agora-dialogue με τίτλο «οι Δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες», ο Δρ Κυριακίδης προβαίνει σε μια σύγκριση μεταξύ της Διάσκεψης του Μονάχου (29 Σεπτεμβρίου 1938) για διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από τον Χίτλερ και της παρούσας Διάσκεψης για την Κύπρο. Με τον παραλληλισμό των δυο περιπτώσεων, εντοπίζει κάποιες σκανδαλιστικές λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν τις προσπάθειες για δημιουργία ξεχωριστών ζωνών και μεταφοράς πληθυσμού. «Έχοντας κατά νου ότι η Τσεχοσλοβακία δεν εκπροσωπήθηκε στη «Διάσκεψη» που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο του 1938, δεν φαίνεται να εκπροσωπείται επίσημα ούτε η Δημοκρατία της Κύπρου στο «Συνέδριο για την Κύπρο». Αυτό είναι παράλογο και εξαιρετικά επικίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα