Ένας χρόνος από το άνοιγμα του Βαρωσιού-«Απέφερε πολλά στην ΤΔΒΚ»

Η Yeni Düzen γράφει ότι ένας χρόνος πέρασε από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, η οποία κρατείτο κλειστή υπό στρατιωτικό έλεγχο από το 1974. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ακόμα δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση για διενέργεια απογραφής στην περίκλειστη πόλη και δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος η απόφαση για αποχαρακτηρισμό του 3,5 % του Βαρωσιού από στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν το 1974 στο Βαρώσι υπήρχαν 45 ξενοδοχεία και 60 ξενοδοχειακά διαμερίσματα με πέραν των 10 χιλιάδων τουριστικών κλινών, ενώ τώρα βρίσκεται στην νεκρή ζώνη

και άρχισαν επισκέψεις στην περιοχή στο πλαίσιο του «τουρισμού της θλίψης».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την θερινή περίοδο άνοιξαν δύο παραλίες προς χρήση, «αφαιρέθηκαν τα ονόματα κάποιων κτιρίων», δημιουργήθηκε ένας «Κήπος για Τσάι» και ανακοινώθηκε ότι άνοιξε για προσευχή το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά στις 20 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), 240 χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν το Βαρώσι μέσα σε έναν χρόνο.

Η Τουρκία και οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» απευθύνουν έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο Βαρώσι να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών, όμως δεν εξετάζονται οι αιτήσεις στην «Επιτροπή», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στην «Επιτροπή» υπάρχουν 338 φάκελοι αιτήσεων από άτομα και εταιρείες για το περίκλειστο Βαρώσι, όμως «κανένας από αυτούς τους φακέλους δεν άνοιξε ακόμα».

Οι αιτήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν 2,438 στρέμματα, δηλαδή πέραν του μισού της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, η οποία ανέρχεται στις 4,638 στρέμματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει επισημαίνοντας ότι μετά τις νέες ενέργειες στο Βαρώσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των 550 του 1984 και 789 του 1992, στα οποία αναφέρεται ότι το Βαρώσι δεν μπορεί να ανοίξει για εγκατάσταση κανενός άλλου εκτός από τους νόμιμους κατοίκους του.

Τατάρ: «Απέφερε πολλά στην ΤΔΒΚ το άνοιγμα του Βαρωσιού»

Η Kıbrıs Postası (08.10.21, www.kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού πολλοί Ελληνοκύπριοι και ξένοι πολίτες μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη και πρόσθεσε ότι πρόσφατα επισκέφτηκαν την περιοχή και κάποιοι βουλευτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά και είδαν επί τόπου τις εξελίξεις που διαδραματίζονται.

Σε δηλώσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έγινε ένα βήμα για να αποδοθεί ξανά στην ανθρωπότητα το Βαρώσι, το οποίο παρέμεινε κλειστό επί 46 χρόνια.

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι το Βαρώσι κρατήθηκε κλειστό για δεκαετίες με την πρόβλεψη ότι θα υπήρχε λύση και θα επιστρέφονταν στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επέδειξαν αδιάλλακτη στάση κατά το σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα και δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη λύσης.
«Σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για να μείνει κλειστό το μέρος αυτό για ακόμα 46 χρόνια. Είχε έρθει στην ατζέντα αυτό κατά την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η πολιτική μου άλλωστε. Είμαι άτομο που τα έλεγε αυτά και πριν γίνω πρωθυπουργός», ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι είναι έδαφος που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, στα ιδρύματα Λαλά Μουσταφά Πασά και Μπιλάλ Αγά, ο Τατάρ ανέφερε ότι με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, εφαρμοστήκαν οι πρόνοιες των βακουφιών, ότι εκείνη την περίοδο η Κύπρος γενικά ήταν γη του ΕΒΚΑΦ και τα έσοδα από αυτές τις περιουσίες είτε δίδονταν σε άτομα που τα είχαν ανάγκη είτε χρησιμοποιούνταν για κρατικές υποθέσεις.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι κατά την περίοδο των Βρετανών δόθηκαν πεσκέσι, κατά την έκφρασή του, οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και υπήρξαν ρυθμίσεις που αντίκεινται στους νόμους των βακουφιών, ο Τατάρ υποστήριξε:

«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το διεθνές δίκαιο και αυτό μιλά για τίτλους ιδιοκτησίας του 1974. Υπάρχει μια αντίληψη προς την κατεύθυνση του ότι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, που υπάρχει εδώ και αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε περίπτωση που ληφθεί υπόψη ο τίτλος ιδιοκτησίας του 1974. Θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα με αιτήσεις στο σώμα.

Υπάρχουν περίπου 400 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Μπορεί να επιταχυνθεί με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ασκεί πιέσεις στους πολίτες της με την αντίληψη ‘μην τυχόν και αποταθείτε στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, είναι προδοσία από την δική μας άποψη’. Εκείνοι οι άνθρωποι τους απαντούν ‘εδώ και 47 χρόνια μας κοροϊδεύετε ότι θα υπάρξει λύση και θα επιστρέψουμε στις περιουσίες μας, όμως δεν υπήρξε λύση, δεν μπορέσατε να καταφέρετε αυτή την υπόθεση’. Μας ήρθαν και από Ελληνοκύπριους ερωτήσεις του τύπου ‘πότε θα την ανοίξετε, πότε θα επιστρέψουμε στην περιουσία μας;’». 

Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα φέρει ζωντάνια και στην περιοχή της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι η Αμμόχωστος θα αποκτήσει πολύ περισσότερη αξία και θα γίνει πόλος έλξης.

«Το άνοιγμα του Βαρωσιού απέφερε πολλά πράγματα στην ΤΔΒΚ, τόσο με την πολιτική, όσο και με την τουριστική και την οικονομική έννοια και θα συνεχίσει να το κάνει», ανέφερε. 

Υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία του σταδιακού ανοίγματος του Βαρωσιού άρχισε στις 8 Οκτωβρίου 2020 κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν «πρωθυπουργός», ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποίησαν αυτό το άνοιγμα με την στήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ισχυρίστηκε ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο κατά το άνοιγμα του Βαρωσιού, θα επιστρέψουν τις ακίνητες περιουσίες μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπερπήδηση των αδικιών.

Ο Τατάρ σημείωσε ότι πέραν των 230 χιλιάδων ντόπιων και ξένων τουριστών επισκέφτηκαν τα ανοικτά τμήματα του Βαρωσιού και ότι όταν δεν υπήρχε η πανδημία, περίπου 1,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τα κατεχόμενα. Αναφέροντας ότι όλοι οι επισκέπτες θέλουν να δουν το Βαρώσι ακόμα και σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μετά την πανδημία θα μπορέσει να αναπτυχθεί πιο πολύ το Βαρώσι και θα πάρει περισσότερους επισκέπτες. Είναι σημαντικό βήμα αυτό».

Επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού συνάδει με την πολιτική της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για «λύση δύο κρατών», ο Τατάρ υποστήριξε:
«Το άνοιγμα του Βαρωσιού προέκυψε με μιαν αλλαγή πολιτικής. Και εκείνη η αλλαγή πολιτικής είναι ότι στο εξής χρειάζεται να διεξαχθεί αγώνας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντί της λύσης σε ομοσπονδιακή βάση από την οποία δεν λήφθηκε αποτέλεσμα εδώ και 50 χρόνια. Η νέα πολιτική που απέκτησε μιαν νέα διάσταση με αυτή την αντίληψη, ενισχύθηκε πιο πολύ με το άνοιγμα του Βαρωσιού». 

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι χαράχθηκαν «νέα σύνορα» στην Κύπρο το 1974, ότι από εδώ και μπρος δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί αυτό και ότι το Βαρώσι έμεινε εντός των συνόρων της «ΤΔΒΚ».

Σημειώνοντας ότι μέχρι το 1960 καταβαλλόταν ενοίκιο στο ΕΒΚΑΦ για τις περιουσίες και τα κτίρια στο Βαρώσι, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι όσοι αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους και πρόσθεσε ότι είναι επιλογή των Ελληνοκυπρίων αν θα εγκατασταθούν ξανά στο Βαρώσι και να αποφέρουν όφελος στην οικονομία.

«Αν θέλουν θα έρθουν ή μπορεί να πουλήσουν. Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επανάκτησης των δικαιωμάτων και της υπερπήδησης των αδικιών», υποστήριξε.

Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μια διαδικασία, υπενθύμισε ότι μέχρι αυτή την στιγμή μεταβιβάστηκε από την στρατιωτική διοίκηση στην «πολιτική διοίκηση» ένα τμήμα της τάξης του 3,5% της περιοχής.

Είπε ότι σε περίπτωση που ολόκληρη η περιοχή μεταβιβαστεί στις «πολιτικές αρχές», θα χρειαστεί περισσότερη «αστυνομία» για επιτήρηση της ασφάλειας και θα επωμιστεί νέες ευθύνες η «πολιτική διοίκηση» και πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξάγεται συγκρατημένα αυτή η διαδικασία.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε:

«Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα βήμα που έγινε με στήριξη της Τουρκίας. Ευχαριστώ όλους τους αξιωματούχους στην Τουρκία. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ικανοποιημένος απ’ αυτή την εξέλιξη, στήριξε το άνοιγμα του Βαρωσιού. Απευθύνω έκκληση και προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας να κάνουν πιο συχνά τις διακοπές τους και τις επισκέψεις τους στην ΤΔΒΚ. Μετά την πανδημία θα αυξηθούν τα πήγαινε-έλα ανάμεσά μας, θα αναπτυχθούν περισσότερο οι δεσμοί».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα