Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα FlashArt 2024

Το θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει την έναρξη αιτήσεων για το πρόγραμμα FlashArt για το 2024, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής παραγωγής, στηρίζοντας δημιουργούς, καλλιτέχνες και performers, που έχουν τη βάση τους στην Κύπρο, και που συνδυάζουν παραστατικές, ψηφιακές και άλλες τέχνες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, από την εισαγωγή του προγράμματος, το 2020, το θέατρο

Ριάλτο ανέδειξε και ενίσχυσε 41 παραγωγές και πέραν των 190 καλλιτεχνών, ενώ ο θεσμός αγκαλιάστηκε από την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου καθώς συνέβαλλε στην υπέρβαση των τεράστιων δυσκολιών, εν μέσω πανδημίας, αλλά και στην ανάδειξη παραγωγών από διαφορετικά πεδία των παραστατικών τεχνών.

Για την πέμπτη έκδοση του προγράμματος διευρύνονται ακόμη περισσότερο οι στόχοι του, καθώς πέρα από την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών και έργων, προστίθενται η ανάπτυξη κοινού, η εκπαίδευση και η συμπεριληπτικότητα.

«Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής των δημιουργών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, της ορατότητας και ανάδειξης εγχώριων καλλιτεχνών αλλά και να ενδυναμώσει την πολυμορφία, την εξωστρέφεια και την ανταλλαγή σε διαθεματικά πεδία τέχνης», σημειώνεται.

Οι ενδιαφερόμενοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις που αφορούν νέες ή υφιστάμενες παραγωγές (όχι πριν το 2022) με θεματολογία που πραγματεύεται ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και ενεργοποιεί και εμπλέκει τους πολίτες.

Η διάρκεια των παραστάσεων δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 40’ και μεγαλύτερη από 90’, ενώ αυτές που θα επιλεγούν, θα πραγματοποιηθούν είτε εντός του θεάτρου Ριάλτο, είτε εξωτερικά, στο πλαίσιο των θερινών του δραστηριοτήτων.

Κριτήρια επιλογής αποτελούν η καλλιτεχνική αξία, η αυθεντικότητα, η ικανότητα επικοινωνίας της δημιουργικής διαδικασίας καθώς και η παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου, ενώ στην επιλογή θα ληφθεί επιπλέον υπόψη η σύνδεση διαφορετικών πεδίων της τέχνης και η χρήση τεχνολογίας.

Στις επιλεχθείσες παραγωγές θα προσφερθούν ως υποστηρικτικά μέτρα, η οικονομική ενίσχυση της παραγωγής, η παραχώρηση του θεάτρου, υλικής και άυλης υποδομής καθώς και η προώθηση και προβολή.

Προτάσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2024, ενώ  όσες προτάσεις επιλεγούν, θα ενημερωθούν μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2024 και θα μπορούν να υλοποιηθούν από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την αίτηση τους στην ιστοσελίδα www.rialto.com.cy, ενώ διευκρινίζεται πως αιτήσεις μπορούν να κάνουν φυσικά πρόσωπα, οργανισμοί, συνεργασίες και φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα