Έναρξη του Έργου «Ανάπτυξη Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων»

Πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 10:00 στις εγκαταστάσεις της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στη Λευκωσία, εκδήλωση έναρξης του Έργου «Ανάπτυξη Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων» - Προγραμματική Περίοδος 2014-2020, από τον Ανάδοχο Φορέα του Έργου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - EDEX Ltd - και την ΙΗΕ, Innovative Hospitality Education Ltd.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο κύριος Γιώργος Παναγίδης, Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ,

ο οποίος αναφέρθηκε στο Έργο της Ανάπτυξης Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων, το οποίο δημιουργεί νέα δυναμική και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της ΑνΑΔ. Όπως ανέφερε, «η πιστοποίηση Επαγγελματικού Προσόντος αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι το άτομο έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε ένα  επάγγελμα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και έτσι ενισχύεται η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα υπάρχει μέτρο σύγκρισης με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». Τόνισε ότι, η εδραίωση του Συστήματος θα αποτελέσει πλαίσιο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και ότι αναμένεται να συνδέσει όλες τις μορφές μάθησης, την επίσημη και τυπική με την άτυπη και ανεπίσημη μάθηση. Τέλος, ο κύριος Παναγίδης αναφέρθηκε στον Ανάδοχο Φορέα – Κοινοπραξία, που ανέλαβε την υλοποίηση του Έργου ότι είναι σίγουρος ότι θα την φέρει εις πέρας με επιτυχία.

Με τη σειρά του, ο κύριος Χριστόφορος Μαρκίδης, εκπρόσωπος της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, χαιρέτησε την προσπάθεια της ΑνΑΔ και της Κοινοπραξίας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα στην επένδυση στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση και στη δια βίου μάθηση. Τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια του Έργου αναμένεται να αναπτυχθούν 80 νέα ΠΕΠ που θα προστεθούν στα 72 υφιστάμενα, τα οποία επίσης, θα αναθεωρηθούν, ενημερωθούν και επικαιροποιηθούν, για να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κατάσταση της αγοράς εργασίας». Τέλος, αναφέρθηκε στα οφέλη για το ανθρώπινο δυναμικό και τις επιχειρήσεις όπως, η διευκόλυνση της εξασφάλισης εργασίας στους ανέργους και αδρανείς μέσα από πιστοποίηση που συσχετίζεται άμεσα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και η ενίσχυση της προσπάθειας μείωσης της ανεργίας ανάμεσα στο εργατικό δυναμικό.

Ο κύριος Γιώργος Σιεκκερής, Διευθυντής της Μονάδας Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Συντονιστής της Κοινοπραξίας, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, τόνισε την αξία του συγκεκριμένου Προγράμματος καθώς και τη βεβαιότητα για τις θετικές επιπτώσεις στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως ανέφερε, «η πιστοποίηση αλλά και η προσφορά κατάρτισης στη βάση ενός προτύπου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της προσφοράς υπηρεσιών, και γενικά της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας». 

Keywords
Τυχαία Θέματα