Έναρξη λειτουργίας Κυπριακού Δικτύου Διερευνητικής Δημοσιογραφίας CIReN

Το Κυπριακό Δίκτυο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας CIReN άρχισε τη λειτουργία του στην Κύπρο από την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024 ως μια νέα, ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική, διερευνητική πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης, η οποία "δεσμεύεται να τηρεί τα υψηλότερα επαγγελματικά και δεοντολογικά πρότυπα ποιοτικής δημοσιογραφίας για θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον".

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το CIReN,

που δημιουργήθηκε και τυγχάνει διαχείρισης αποκλειστικά από δημοσιογράφους, θα διερευνά σημαντικές ειδήσεις και θα παρέχει υποστήριξη σε άλλους επαγγελματίες δημοσιογράφους σε όλη την Κύπρο που αναζητούν μια πλατφόρμα για να συνεχίσουν και να δημοσιεύσουν το έργο τους.

Αρχισυντάκτες του CIReN και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του είναι οι δημοσιογράφοι Esra Aygin και Κυριάκος Πιερίδης, οι οποίοι ενεργούν ως επικεφαλής της ομάδας του Δικτύου, αποτελούμενης από ρεπόρτερ και fact-checkers.

Σημειώνεται επίσης πως με την έναρξη λειτουργίας του, τo CIReΝ εντάχθηκε ως μέλος του Δικτύου Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς OCCRP, ένα δίκτυο με 67 κέντρα-μέλη σε όλο τον κόσμο, καθώς και τέσσερις περιφερειακούς εταίρους, με σκοπό την τακτική συνεργασία σε δημοσιογραφικές έρευνες.

Όπως αναφέρεται, ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του, το CIReN δημοσίευσε την πρώτη του δημοσιογραφική έρευνα για «πώς η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επιχειρηματικής αυτοκρατορίας ενός Αφγανού πολιτικού και του γιού του, που κατέχουν κυπριακό διαβατήριο από το 2014 και στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το CIReN η έρευνα αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς έρευνας που διεξάγεται από 140 δημοσιογράφους από 74 μέσα ενημέρωσης με τίτλο «Dubai Unlocked”

«Το CIReN δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς OCCRP και του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΙΜΜΕ. Προέκυψε ως αναγκαιότητα ύστερα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε το 2022, στο πλαίσιο του οποίου δημοσιογράφοι από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν ειδήσεις που είχαν αντίκτυπο στο νησί», προστίθεται.

«Το δίκτυο που αναπτύχθηκε μέσω του προγράμματος και οι συζητήσεις που έγιναν έκαναν φανερό ότι η διαφθορά και η κακή διακυβέρνηση όχι μόνο επηρεάζουν και τις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ και συχνά τροφοδοτούν την πολιτική διαίρεση δεκαετιών, αλλά και ότι οι περιπτώσεις παρανομιών δεν καλύπτονταν επαρκώς από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης στο νησί» αναφέρεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ θα δημοσιεύονται στα αγγλικά, τα ελληνικά και τα τουρκικά, και όπου είναι δυνατόν, θα μεταφράζονται και στις τρεις γλώσσες με στόχο τη μέγιστη δυνατή απήχηση. Επίσης ότι το Δίκτυο θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, πανεπιστήμια, σχετικές ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς για την προώθηση της ουσιαστικής ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έναρξη, Κυπριακού Δικτύου Διερευνητικής Δημοσιογραφίας CIReN,enarxi, kypriakou diktyou dierevnitikis dimosiografias CIReN