Εναλλακτικά προϊόντα καπνού χωρίς καύση, συμβάλλουν θετικά στην δημόσια υγεία

Ο Δρ. Adam Lenart, Διευθυντής Έρευνας Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας, μιλώντας σε εκδήλωση της PMI Open Science για το κάπνισμα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τον ρόλο των smoke-free προϊόντων στη μείωση των συνεπειών της στην υγεία των πνευμόνων, έκανε λόγο για την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων από την ομάδα του, τα οποία μετρούν τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού (Population Health

Impact Model). Στόχος είναι να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της εισαγωγής ενός νέου προϊόντος καπνού χωρίς καύση στην αγορά.

Με τη χρήση στατιστικών στοιχείων που προέρχονται από κλινικές μελέτες, από δημοσκοπήσεις που διεξάγουν δημόσιοι φορείς υγείας κ.ά., υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα, τα εναλλακτικά προϊόντα, αλλά και τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο Α. Lenart παρουσίασε τα επεξεργασμένα μέσω των μοντέλων αυτών δεδομένα για τη σχέση καπνίσματος και ΧΑΠ, με βάση την ηλικία και τα έτη καπνίσματος, όπου είναι σαφής η μεγάλη επιβάρυνση που έχουν οι καπνιστές στην υγεία τους, έναντι όσων έχουν στραφεί σε εναλλακτικά προϊόντα και όσων έχουν επιλέξει τη διακοπή του καπνίσματος. Η καμπύλη επιβάρυνσης, όπως είναι αναμενόμενο, γίνεται μεγαλύτερη όσο περνούν τα χρόνια.

Διάγραμμα 1

Παράλληλα, ο κ. Lenart παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης από επίσημους υγειονομικούς φορείς της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία εάν από το 2015 έως το 2085 το 50% των καπνιστών στραφούν σε προϊόντα καπνού χωρίς καύση, μέσα σε μια δεκαετία θα υπάρξουν 70.000 λιγότεροι θάνατοι από ΧΑΠ μεταξύ 30-79 ετών, ενώ η υιοθέτηση μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (σήμανση στα πακέτα, αύξηση τιμής, φορολογία κ.ά.) θα οδηγούσε σε μείωση των θανάτων λόγω ΧΑΠ κατά 37.500 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Συνδυαστικά, η ύπαρξη των μέτρων αποτροπής και η πρόσβαση σε εναλλακτικά προϊόντα καπνού χωρίς καύση  θα οδηγούσαν σε 95.000 λιγότερους θανάτους από ΧΑΠ μέσα σε μια δεκαετία.

Διάγραμμα 2

Η μελέτη αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Lenart, έρχεται σε επιβεβαίωση των στοιχείων που προέρχονται και από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τα οποία το 35% των ενηλίκων καπνιστών στράφηκαν από το 2016-17 σε εναλλακτικά προϊόντα καπνού χωρίς καύση, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα. Και στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία που προέρχονται από τα ιαπωνικά νοσοκομεία οδηγούν σε παρόμοιες μειώσεις στην επιβάρυνση της υγείας λόγω ΧΑΠ, τόσο σε αριθμό νοσηλειών όσο και θανάτων. Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί σε βάθος δεκαετίας, όπως ανέφερε ο κ. Lenart, η μείωση σε θανάτους θα είναι παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα