Ένα χρόνο μετά η Γουχάν προσπαθεί να αφήσει πίσω της την πανδημία

Οι μήνες του lockdown έχουν ξεθωριάσει από την Γουχάν, την πρώτη πόλη του κόσμου που μάστισε από τον κορωνοϊό.

Στη Γουχάν, σήμερα οι κάτοικοι απολαμβάνουν καθημερινές απολαύσεις που πριν ένα χρόνο ήταν «απαγορευμένοι κίνδυνοι», όπως για παράδειγμα ένας απλός περίπατος στον ιστορικό εμπορικό δρόμο Jianghan.

Ο Zhu Tao, ένας εργαζόμενος 44 ετών που ζει σε μια γειτονιά της Γουχάν, ακόμη αναφέρει με θυμό τον θάνατο της

θείας του που την έχασε από κορωνοϊό. Επίσης, πιστεύει ότι ένας ξάδελφος  του χάθηκε από την ασθένεια, αν και στο πιστοποιητικό θανάτου η αιτία που αναγραφόταν ήταν «βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων».

Το lockdown της Γουχάν συνήθως περιγράφεται ως ένα είδος εφιάλτη.

Στην αρχή, το σοκ και ο φόβος διείσδυσαν  στην πόλη, άνθρωποι έτρεχαν στα σούπερ μαρκερ   για να εφοδιαστούν με τρόφιμα ενώ άλλοι επισκέπτονταν συνέχεια το νοσοκομείο για να ελέγξουν το βήχα και τον πυρετό τους.

«Δεν υπήρχαν ούτε άνθρωποι ούτε αυτοκίνητα στους δρόμους της Γουχάν, μόνο ασθενοφόρα, που δεν χρησιμοποιούσαν την σειρήνα τους, αναβόσβηναν μόνο τα φώτα τους, επειδή ανησυχούσαν ότι ο ήχος θα φόβιζε τους ανθρώπους», λέει ο Ma Keqin, 66 ετών, συνταξιούχος.

Τα νοσοκομεία χτίστηκαν σε λίγες μέρες εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Μετά την άρση του lockdown, 76 ημέρες αργότερα, η πόλη αποκάλυψε ότι είχε καταγράψει επισήμως 50.333 μολύνσεις από τον ιό και 3.869 θανάτους ενώ μελέτες έδειξαν ότι ο ιός είχε μολύνει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα άτομα.

Τότε, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους προς τους αξιωματούχους κατηγορώντας τους ότι άφησαν τον ιό να ξεφύγει από τον έλεγχο. Γκράφιτι κατά μήκος του Γιανγκτζέ γράφει: «Το καλό θα επιστραφεί με το καλό, το κακό με το κακό».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει πιέσει τους ανθρώπους στη Γουχάν και σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες που πέρασαν τον περασμένο χρόνο.

Στο απόγειο της κρίσης πέρυσι, η κυβέρνηση μετέτρεψε τα εκθεσιακά κέντρα της πόλης σε προσωρινά νοσοκομεία για ύποπτα κρούσματα  του ιού. Τώρα ένα από αυτά τα κέντρα στεγάζει μια έκθεση σχετικά με την κρίση στη Γουχάν.

Διαβάστε επίσης:

Εστιατόρια του Ντουμπάι προσφέρουν εκπτώσεις σε πελάτες που έχουν εβολιαστεί

Σκέφτεται τρίτο lockdown η Γαλλία-Ο αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε διεθνώς

Πηγή: New York Times
 

Keywords
Τυχαία Θέματα