Εν αναμονή του εγγράφου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις

Η ανακοίνωση της Γενεύης 2 αποτελεί το αποτέλεσμα μιας εβδομάδας τηλεφωνικών διαβουλεύσεων του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τις τρεις εγγυήτριες Δυνάμεις.

Καθοριστική φαίνεται ότι ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Νίκο Κοτζιά, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας.

Σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα έχουμε εξελίξεις αλλά θέλει μεγάλη συζήτηση και διασύνδεσε το κυπριακό με το Brexit και την στάση της Ελλάδας

απέναντι στη Βρετανία. "Και να θυμούνται πάντα οι Βρετανοί αυτό που τους λέω, ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό, θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι δικοί μας χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος", επεσήμανε.

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την πραγματοποίηση της Γενεύης 2 ανέβασε αυτόματα το πολιτικό θερμόμετρο.

"Πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε μεταβαίνοντας στη Γενεύη οι πιθανότητες επιτυχίας να είναι πολύ περισσότερες από μια πιθανή αποτυχία. Ειλικρινά δεν μπορώ να διανοηθώ τί θα συμβεί αν και εφόσον υπάρξει μια αποτυχία", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη ανακοινώθηκε πριν ακόμα ετοιμαστεί και συμφωνηθεί το περιεχόμενο του εγγράφου με τις θέσεις των εμπλεκομένων για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

"Συνεχίζεται η διαδικασία υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξίσωσή της με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς επίσης και η μετατροπή της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού σε θέμα δικοινοτικής διευθέτησης", ανέφερε η ΕΔΕΚ.

Η Λευκωσία υποστηρίζει ότι έχει γραπτή διαβεβαίωση πως το έγγραφο θα είναι έτοιμο πριν την έναρξη της Γενεύης 2, διαφορετικά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πάει στη συνάντηση.

"Στην περίπτωση που υπάρχουν ή καταθέσει ο κ. Έιντε μετά από διαβουλεύσεις προτάσεις ή εναλλακτικές ιδέες για τα θέματα της ασφάλειας, πολύ φοβούμαστε ότι θα οδηγηθούμε σε μια έμμεση επιδιαιτησία, κατά την οποία είναι και εύκολη η επίρριψη ευθυνών στην περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί κάποιες ιδέες του κ. Έιντε", σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Ειντε αναμένεται πως θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και επικοινωνία με το Λονδίνο το οποίο επιμένει να διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Στο μεταξύ, τις εξελίξεις στο κυπριακό συζήτησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Jeffrey Feltman και

τους Μόνιμους Αντιπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα