Εμβόλια για 1,7 εκατ. πολίτες παράγγειλε η Κύπρος - Δείτε από ποιες εταιρείες

Οι συνολικές παραγγελίες της Κύπρου σε εμβόλια ανέρχονται στις 3,5 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή, για 1.7 εκατομμύρια άτομα.


Η αρχική κατανομή των εμβολίων από τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβληθεί με την ΕΕ, καθορίστηκε με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στη συνέχεια όμως η Κύπρος άσκησε το δικαίωμα αγοράς πρόσθετων ποσοτήτων. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι παραγγελίες που έγιναν από την Κύπρο

για τα τρία εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανέρχονται στις 2,312 εκ. δόσεις, δηλαδή για 1,15 εκατομμύρια άτομα.

AstraZeneca  1,2 εκατ. (600,000 αρχική παραγγελία + άλλες 600 χιλιάδες στη συνέχεια)Pfizer  956,000 (391,000 αρχικά +195,000 στη συνέχεια + 370,000 πρόσφατα)Moderna 156,000

Σύνολο 2,312εκ δόσεις

Οι υπόλοιπες παραγγελίες αφορούν εμβόλια των εταιρειών Sanofi-GSK, Johnson &Johnson, CureVac, με τις οποίες συνήψε συμφωνίες οι ΕΕ.

Ενόψει της αναμενόμενης αδειοδότησης του εμβολίου της Johnson&Johnson εντός Μαρτίου και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις παρασκευάστριες εταιρείες, αναμένεται ότι εντός Μαρτίου θα αποσταλούν στην Κύπρο πέραν των 160,000 δόσεων των τριών εμβολίων, με τη ροή να αυξάνεται το 2ο τρίμηνο του έτους.


Η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον εμβολιασμό, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου, των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων, και ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θωράκιση της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, πέραν από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της προστασίας των ηλικιωμένων, έχει ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και την αποφόρτιση του Συστήματος Υγείας.

H Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έφτασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των επαγγελματιών υγείας μέχρι τον Μάρτιο, ενώ είναι από τις χώρες που έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να προστατεύσει τα κλινήρη άτομα, έχει θεσπίσει διαδικασία για εμβολιασμό τους κατ’ οίκον ή στον χώρο διαμονής τους, μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού. 

Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας μέσα από το Εμβολιαστικό Πλάνο είναι να προστατευθούν οι υψηλού ρίσκου ομάδες του πληθυσμού, αφού όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκ. εμβολιασμούς έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έως την 4η εβδομάδα μετά τη λήψη της 1ης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και Oxford-AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από την COVID-19 έως και 85% και 94%, αντίστοιχα.

Σε σχέση δε με τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, που αποτελεί μια από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την 4η εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν. Αντίστοιχα ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα που καταγράφονται σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, βάσει των οποίων το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη 2η δόση, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου. Την ίδια ώρα, βρετανική έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο μόλυνσης από τον ιό μειώνεται κατά 85% μετά τη 2η δόση.

Το πλάνο εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και η χώρα επιταχύνει ρυθμούς, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών και στις ευπαθείς ομάδες, παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικία. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 64,562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44,239 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 20,323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία. Σε λειτουργία βρίσκονται δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων αντίστοιχα. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα, δυναμικότητας εφτά συνεργείων έκαστο. Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15,000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη: 

COVID19/Κύπρος: Η αισιόδοξη πλευρά – Μέχρι 24/2 ανέρρωσε το 92.3%

Ελλάδα: Η εξομολόγηση της γυναίκας που ήταν το 1ο κρούσμα - «Σαν μελλοθάνατη»

Ισραήλ: Εμβολιασμένοι Vs ανεμβολίαστοι- Το δύσκολο εγχείρημα της εξισορρόπησης

Keywords
Τυχαία Θέματα