Εμβόλια Moderna-Pfizer-Oxford: Πόσο διαφέρουν σε τιμή και αποτελεσματικότητα

Αρκετά εμβόλια κατά του κορωνοϊού βρίσκονται μια ανάσα πριν την έγκριση και κυκλοφορία τους. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στα εμβόλια της  Moderna, Pfizer και Oxford/AstraZeneca. Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Στις 23 Οκτωβρίου η AstraZeneca δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των δοκιμών της, προκαλώντας ανάμικτες αντιδράσεις. Ήταν η τελευταία από τις τρεις εταιρείες, με τη Pfizer/BioNTech να κόβει πρώτη το νήμα και να ανακοινώνει αποτελέσματα,

ακολουθούμενη μία εβδομάδα μετά από τη Moderna, αν και το εμβόλιο είναι ακόμα στο στάδιο των δομικών.

Ως «θρίαμβο» και συνάμα «απογοήτευση» χαρακτηρίσε το BBC τα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα οποία είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 70%.

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο θρίαμβος για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε μέσα σε δέκα μήνες συνδυάζεται με «απογοήτευση» αφού τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%.

Όπως αναφέρει το BBC, το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεΐνη spike.

Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.

Από την άλλη Τα εμβόλια των Moderna και Pfizer βασίζονται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε εργοστάσια πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες -ακίδες, που δημιουργούνται από το σώμα, δεν είναι επικίνδυνες επειδή δεν υπάρχει ο υπόλοιπος ιός, ωστόσο, το σώμα «βλέπει» τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει τους ανοσοποιητικούς στρατιώτες, που θα την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση.

Η τεχνολογία αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε εγκεκριμένο εμβόλιο και άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 15-20 χρόνια για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν. Η τεχνολογία mRNA επιλέχθηκε αυτή τη φορά επειδή οι επιστήμονες γνώριζαν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα. Άλλα υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19 που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδων μέσω ενός ιού φορέα ή μικροσκοπικού σωματιδίου.

Όλα τους χορηγούνται σε δύο δόσεις, με απόσταση τριών εβδομάδων για τη Pfizer, και τεσσάρων εβδομάδων για τη Moderna και την Οξφόρδη.

Τα τελικά δεδομένα από το εμβόλιο Pfizer διαπίστωσαν ότι προσφέρει 95% προστασία από τον ιό εντός 28 ημερών από την πρώτη δόση.

Αποδείχθηκε επίσης 94% αποτελεσματικό σε ενήλικες άνω των 65 ετών - οι οποίοι είναι γενικά πιο ευάλωτοι.

Τα αποτελέσματα της Moderna δείχνουν αποτελεσματικότητα 94,5%, αλλά οι δοκιμές συνεχίζονται και ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να αλλάξει.

Οι δοκιμές της Οξφόρδης έδειξαν ότι με δύο δόσεις το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 62%, αλλά όταν χορηγήθηκε σε ανθρώπους μισή δόση ακολουθούμενη από πλήρη δόση τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα, η αποτελεσματικότητά του αυξήθηκε στο 90%.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων εμβολίων είναι ο τρόπος αποθήκευσης. Το εμβόλιο Moderna είναι πολύ πιο εύκολο να διανεμηθεί από της Pfizer, γύρω από το οποίο υπάρχουν ανησυχίες - αλλά της Οξφόρδης είναι το πιο εύκολο από όλα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής και της αποθήκευσης, το εμβόλιο Pfizer πρέπει να φυλάσσεται στους -70C (-100F) για να διατηρείται η βέλτιστη αποτελεσματικότητα και πρέπει επίσης να αναμιγνύεται με άλλο υγρό για να μπορεί να χορηγηθεί.

Η Pfizer έχει αναπτύξει τη δική της συσκευασία για να διατηρεί τις δόσεις παγωμένες με ξηρό πάγο, ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν για 10 ημέρες χωρίς εξειδικευμένους καταψύκτες, αλλά οι δόσεις θα πρέπει να μεταφερθούν από το Βέλγιο και στη συνέχεια να σταλούν σε κέντρα εμβολιασμού σε φορτηγά με θερμοαισθητήρες.

Το εμβόλιο Moderna έχει αποδειχθεί ότι διαρκεί έως και 30 ημέρες στα ψυγεία των νοικοκυριών, σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες, και παραμένει σταθερό στους -20 C - ίσο με τα περισσότερα ψυγεία των σπιτιών για έως και έξι μήνες.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το mRNA-1273 μπορεί να διανεμηθεί χρησιμοποιώντας ευρέως διαθέσιμα μέσα παράδοσης και αποθήκευσης εμβολίων - χωρίς να απαιτείται αραίωση πριν από τον εμβολιασμό.

Όπως τα περισσότερα άλλα εμβόλια, αυτό της Οξφόρδης θα μπορεί να σταλεί σε κέντρα εμβολιασμού σε φορτηγά ψυγεία και θα υπάρχει δυνατότητα να αποθηκευτεί σε ειδικό ψυγείο εμβολίου μεταξύ 2 C έως 8 C, μακριά από το φως.

Κάθε μία από τις τιμές των τριών εμβολίων διαφέρει αρκετά.

Το εμβόλιο Moderna είναι το πιο ακριβό. Η τιμή του φτάνει τα 38 δολάρια τη δόση, ενώ της Pfizer αγγίζει τα 20 δολάρια.

Το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca θα είναι πολύ φθηνότερο, με την εταιρεία να λέει ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση «το ίδιο με ένα φλιτζάνι καφέ», με το skynews να υπολογίζει ότι θα είναι περίπου £3 ανά δόση.

Η AstraZeneca είπε ότι δεν θα το πουλήσει για κέρδος, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομίας τους.

Η Moderna έχει ενδιαφέρον να αποκομίσει κέρδη, ενώ οι ερευνητές της Pfizer διασφάλισαν ότι θα γίνει μη κερδοσκοπικό όσο συνεχίζεται η πανδημία.

Όσον αφορά την παραγωγή των εμβολίων η Pfizer κι η BioNTech έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στο Πουρς του Βελγίου και στις ΗΠΑ η Pfizer σκοπεύει να έχει έτοιμες 50 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του έτους. Στην Κίνα η BioNTech βρίσκεται στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών μαζί με την συνεργαζόμενη μ’ αυτήν Fosun Pharma.

Η Moderna από την άλλη λέει ότι μπορεί να παρασκευάσει φέτος 20 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ και μεταξύ μισού και ενός δισ. το 2021. Στην Ευρώπη η Μoderna συνεργάζεται με την ελβετική Lonza Group και την ισπανική Laboratorios Farmaceuticos Rovi. Αμφότερα τα εμβόλια χορηγούνται σε δύο δόσεις, άρα ο αριθμός των ατόμων που θα τα λάβουν θα είναι ο μισός των δόσεων που θα βγουν από τις μονάδες παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Δρ Πέτρου: Οι εγκεκριμένες θεραπείες για τον κορωνοϊό και τα κοκτέιλ του Τραμπ

Δρ Καραγιάννης: Πρέπει να γίνουν χαλαρώσεις σε Λεμεσό και Πάφο

Μόρφου Νεόφυτος: Προτείνει έλεγχο των εμβολίων από επιστήμονες της Εκκλησίας

*Φωτογραφία και πληροφορίες από skynews 

Keywords
Τυχαία Θέματα