Εμβάθυνση σχέσεων αποφάσισαν Αναστασιάδης-Ράντεφ

Στην εμβάθυνση της σχέσης Βουλγαρίας-Κύπρου σε διάφορα επίπεδα, στάθηκε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό.

Βαθιά και ιστορική φιλία συνδέει Κύπρο και Βουλγαρία, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ εξήρε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Υπάρχει, όπως είπε, αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Αναστασιάδης και Ράντεφ συμφώνησαν όπως συνεχίσουν τον τακτικό

πολιτικό διάλογο μεταξύ τους, αλλά και τον συντονισμό κινήσεων σε διεθνή φόρα και την ΕΕ στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η συζήτηση μεταξύ τους, επικεντρώθηκε σε θέματα ενέργειας, ναυτιλίας, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Συμφώνησαν σε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή του εκτενούς πλαισίου συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 30 συμφωνιών.

Έκανε λόγο για μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των ναυτιλιακών αρχών των δυο χωρών.

Αντάλλαξαν απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, ενώ ο ΠτΔ εξέφρασε τις ευχές του για μια πετυχημένη βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τον ΠτΔ, υπήρξε κοινή προσέγγιση για αναγκαιότητα σεβασμού από μέρους της Τουρκίας του κράτους δικαίου, αλλά και των θεμελιωδών αρχών και ελευθεριών.

Τόνισε, μάλιστα, ότι υπήρξε κοινή αντίληψη για το ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τόσο σε σχέση με την ΕΕ αλλά και σε σχέση με την Κύπρο.

Ενημέρωσε τον Βούλγαρο Πρόεδρο για το Κυπριακό και συγκεκριμένα για όσα έγιναν στο Κρανς Μοντανά, ενώ επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι είναι έτοιμος για την επανέναρξη διακοινοτικού διαλόγου. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι μια νέα διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η στάση Τουρκίας στο Κρανς Μοντανά.

Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον κ. Ράντεφ για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Βουλγαρία σε σχέση με το Κυπριακό.

Ενημέρωσε, επίσης, τον Βούλγαρο Πρόεδρο για τον ενεργό ρόλο που έχει η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο να επέλθει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες για τη συμβολή που είχε η βουλγαρική κοινότητα στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση.

#Κύπρος #Βουλγαρία Συνεργασία στις Επιστήμες, στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία μεταξύ των Ναυτιλιακών Αρχών. pic.twitter.com/NCejARc4OO

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 27 Νοεμβρίου 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα