Εμφύλιος και ανταλλαγή επιστολών στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Ένας ακόμα πόλεμος φαίνεται ότι ανοίγει για τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αυτή τη φορά «εμφύλιος», καθώς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου, ζητάει τη «θέσπιση νομοθεσίας» η οποία να ρυθμίζει τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον, ο κ. Κυριάκου Εισηγείται τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέμα και θα ετοιμάσει έκθεση για θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας κι επί της ουσίας παρακάμπτοντας τον προϊστάμενό του αμφισβητώντας τον.

Στη δική

του απαντητική επιστολή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού εκφράζει την «έκπληξη» του όσον αφορά το χρόνο που ο κ. Κυριάκου «θυμήθηκε» εκ νέου τα θέματα που αφορούν το ρόλο και τις αρμοδιότητές του, επισημαίνει μια σειρά ζητημάτων, όπως το πλήθος γνωμοδοτήσεων του Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με το ζήτημα.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή καθορίζονται σαφώς από το Σύνταγμα και υπογραμμίζει τη μη αναγκαιότητα για επιπρόσθετη ρύθμιση μέσω νομοθεσίας, κάνοντας λόγο για υπόσκαψη της Υπηρεσίας από πλευράς του κ. Κυριάκου.

Εξάλλου, προσθέτει, οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι ετοίμασαν σχετική μελέτη αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας, έχουν υποβάλλει ήδη σειρά εισηγήσεων όχι μόνο για τη ριζική αλλαγή και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας, αλλά και για ρύθμιση θεμάτων διαφάνειας, οι οποίες θα υιοθετηθούν στο σύνολό τους εντός 12μήνου.

Γιατί τώρα η επιστολή

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι οποίες μίλησαν στο SigmaLive, ο χρόνος της επιστολής Κυριάκου φαίνεται ότι σχετίζεται με την μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, η οποία επί της ουσίας βρίσκεται στο ίδιος μήκος κύματος με τις επιλογές του Γενικού Ελεγκτή, όσον αφορά στην λειτουργία της Υπηρεσίας.

Επιπλέον, ο κ. Κυριάκου φέρεται να έχει δεχτεί επίπληξη αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του στην άσκηση των καθηκόντων του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στον ίδιο έχει ανατεθεί η εποπτεία ελέγχου ενός πολύ σημαντικού τομέα, ο οποίος έχει να κάνει με το Υπουργεί ο Εμπορίου και συναφείς ημικρατικούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου και λόγω της σημαντικότητας του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει, φαίνεται ότι ο ίδιος αξιοποιείται στο έπακρον από τη Υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει εκφράσει αντίθετη άποψη.

Η υπόθεση έχει παρελθόν

Οι επιστολές του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας υπόθεσης που φαίνεται να κρατάει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, ο κ. Κυριάκου αποτέλεσε «βραχνά» και για την πρώην Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Πηγές που έχουν καλή γνώση των θεμάτων της Υπηρεσίας, αναφέρουν ότι ο υπάλληλος της Υπηρεσίας διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 ως χαμηλόβαθμος εσωτερικός ελεγκτής, ενώ μόλις λίγες ημέρες αργότερα είχε έρθει σε προστριβή μαζί της, ισχυριζόμενος ότι η ίδια δεν ήταν αρμόδια να του δίνει οδηγίες.

Ωστόσο, σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, φαίνεται ότι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, υποδεικνύοντας ότι ο κ. Κυριάκου υπαγόταν όντως στην Γενική Ελέγκτρια και όφειλε να ακολουθεί τις οδηγίες της.

Ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίστηκε να υποβόσκει και μετά τον Απρίλιο του 2014, όταν τα ινία της Υπηρεσίας ανέλαβε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώ φαίνεται ότι κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Κυριάκου φέρεται να αντιδρούσε στον τίτλο τον οποίο είχε εντός της Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, ενώ ο συνταγματικός του τίτλος της θέσης του είναι «Βοηθός Γενικού Ελεγκτή», ο ίδιος υπέγραφε τις επιστολές του και παρουσιαζόταν ως «Βοηθός Γενικός Ελεγκτής», θεωρώντας πως έτσι αναβαθμιζόταν υπηρεσιακά.

Και πάλι, διευκρινίζουν, τη λύση στο θέμα έδωσε με γνωμοδότησή του ο Γενικός Εισαγγελέας, διευκρινίζοντας σαφώς την ορθή διατύπωση του τίτλου.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα