Η ελβετική Φρουρά και το οικοδόμημα ασφαλείας του Βατικανού

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας Κύπρου για την ιστορική-συμβολική επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο και τη ρωμαιοκαθολική τελετουργία στο Νέο ΓΣΠ

Ο Πάπας της Ρώμης ξεκινά το ταξίδι του στις χώρες του Ορθόδοξου Ελληνισμού. Υπό τον επίσημο τίτλο «Apostolic Journey of His Holiness Francis to Cyprus

and Greece» (Vatican.va), θα φτάσει στην Λάρνακα στις 2 Δεκεμβρίου 2021 και σε δύο μέρες θα αναχωρήσει για Αθήνα.

Τον Ποντίφικα συνοδεύει η προσωπική του φρουρά, η Παπική Ελβετική Φρουρά (ΠΕΦ), ένας από τους παλαιότερους, εν ενεργεία, στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Το «μονοπώλιο της βίας» του Ποντίφικα

Το πολιτειακό καθεστώς της πόλης-κράτους του Βατικανού ρυθμίστηκε με τη Συνθήκη του Λατερανού τον Φεβρουάριο του 1929 μεταξύ του τότε Πάπα Πίου ΙΑ’ και του Ντούτσε Benito Mussolini, φασιστή Πρωθυπουργού της Ιταλίας, λύνοντας έτσι και το «Ρωμαϊκό Ζήτημα». Ως απόλυτη μοναρχία, ο Πάπας κατέχει απόλυτη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία.

Η Αγία Έδρα των -σχισματικών, κατά την Ορθοδοξία- Ρωμαιοκαθολικών, ως παποκαισαρική κυβέρνηση του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, έπρεπε να εξασφαλίσει, όπως όλα τα κράτη στο ισχύον διεθνές σύστημα, το θεσμικό «μονοπώλιο της βίας». Έτσι, θεσμοθέτησε προϋπάρχοντες ένοπλους σχηματισμούς για την άσκηση αστυνομικής και στρατιωτικής κυριαρχίας. 

Ποιοι είναι οι Ελβετοί Φρουροί, ποιος αστυνομεύει το Βατικανό και υπάρχει μυστική υπηρεσία πληροφοριών; 

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή». 

➡️ Παπική Ελβετική Φρουρά: Ο «μικρότερος στρατός του κόσμου»

Keywords
Τυχαία Θέματα