Έλληνας: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το φ.α Κύπρου - «Θα μας έφτανε για 70 χρόνια»

Για το κοίτασμα στο τεμάχιο έξι μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου, Τσάρλς Έλληνας.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα το κοίτασμα είναι μικρό αλλά πολύ σημαντικό γιατί βρίσκεται σε μία περιοχή όπου έχουν γίνει κι άλλες ανακαλύψεις, πολύ κοντά είναι το Καλυψώ και το Γλαύκος. Είναι μία περιοχή στην οποία υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες. Αυτή η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι αξίζει τον κόπο η ENI να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις με καλές προοπτικές για νέες ανακαλύψεις.

Σημείωσε πως, από εκεί και πέραν δεν μπορούν να λεχθούν και πολλά

πράγματα γιατί πρόκειται για ένα μικρό κοίτασμα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο δεν συγκρίνεται με της Αιγύπτου που είναι 30 ή του Ισραήλ που είναι 20. Σε σύνολο όμως μαζί με τις ανακαλύψει Γλαύκος και Αφροδίτη αυξάνουν τις ποσότητες περίπου στα 13 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αλλά είναι σε διαφορετικά σημεία και είναι πιο δύσκολο να τα εκμεταλλευτούμε στην παρούσα φάση.

Κληθείς να απαντήσει αν λόγω την αύξηση του φυσικού αερίου διεθνώς θα ήταν καλή ιδέα η Κυπριακή Δημοκρατία να στηρίξει επενδύσεις εδώ, ανέφερε ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τις εταιρείες και από τους επενδυτές από τράπεζες και οι επενδυτές θα προχωρήσουν όταν πιστέψουν ότι θα είναι βιώσιμα από πλευράς αγορών. Η Ευρώπη δεν μας βοήθησε διότι έχει πει ότι χρειάζεται φυσικό αέριο για να απαλλαχθεί από το ρωσικό. Το φυσικό αέριο της Κύπρου χρειάζεται χρόνια για να προχωρήσουν από την ανακάλυψη στην εκμετάλλευση και χρειάζονται να λειτουργήσουν 15-20 χρόνια μετά για να αποδώσουν που βγαίνουν πολύ έξω από τον ορίζοντα της Ευρώπης.

Σημείωσε επίσης ότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται Τουρκία. Οι απειλές της Τουρκίας σταματούν τις επενδύσεις, χωρίς απειλές θα υπήρχαν πιθανότητες αλλά με τις απειλές οι επενδυτές δεν προχωρούν. Όσο αφορά το ενδεχόμενο επενδύσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι η το κράτος δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε και τα χρήματα για να κάνει την επένδυση, γιατί για να γίνει ένα τέτοιο έργο χρειάζονται πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Κλείνοντας, κληθείς να απαντήσει αν σε περίπτωση που αξιοποιούσαμε εμείς αυτό το φυσικό αέριο πόσα χρόνια θα μας έφτανε, ανέφερε ότι θα μας έφτανε μέχρι και 70 χρόνια και θα ζεσταινόμασταν τζάμπα.

Ακούστε την συζήτηση:

Διαβάστε επίσης:

ENI και TOTAL ανακοίνωσαν «σημαντική ανακάλυψη» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ

Πηλείδου: 2026-27 η πιο ρεαλιστική περίοδος για εξαγωγή φυσικού αερίου

Keywords
Τυχαία Θέματα