Ελλείψεις αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο - Η αρχή της επισιτιστικής κρίσης;

Οι ελλείψεις αυγών «θα μπορούσαν απλώς να είναι η αρχή», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο «υπνοβατεί» σε μια κρίση εφοδιασμού τροφίμων, προειδοποίησε το συνδικάτο αγροτών και καλλιεργητών.

Σύμφωνα με το Sky News, η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει και να βοηθήσει τους πρωτογενείς παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις από την άνοδο του κόστους καυσίμων, λιπασμάτων και ζωοτροφών.

«Οι αγοραστές πάνω-κάτω στη χώρα είχαν εδώ και δεκαετίες εγγυημένη προσφορά

υψηλής ποιότητας προσιτών τροφίμων που παρήχθησαν με μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων, περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος του NFU Minette Batters.

«Αλλά τα βρετανικά τρόφιμα απειλούνται... σε μια εποχή που η παγκόσμια αστάθεια απειλεί τη σταθερότητα της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

«Φοβάμαι ότι η χώρα υπνοβατεί σε περαιτέρω κρίσεις εφοδιασμού τροφίμων, με το μέλλον των βρετανικών προμηθειών φρούτων και λαχανικών σε δύσκολη θέση».

Η κ. Batters είπε ότι οι απειλές για τον εφοδιασμό τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι οι ελλείψεις αυγών που παρουσιάστηκαν φέτος «θα μπορούσαν απλώς να είναι η αρχή».

Ορισμένοι κολοσσοί των σούπερ μάρκετ εισήγαγαν ένα προσωρινό όριο αγοράς αυγών ως προληπτικό μέτρο τον Νοέμβριο, εν μέσω των επιπτώσεων στην προσφορά του αυξανόμενου κόστους και της γρίπης των πτηνών.

Πριν από μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα, η NFU είπε ότι οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα αχλάδια θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των επόμενων τροφίμων που ενδέχεται να επηρεαστούν από προβλήματα εφοδιασμού, επειδή όλα προέρχονται από energy-intensive  καλλιέργειες.

Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) είπε ότι η Βρετανία έχει υψηλό βαθμό επισιτιστικής ασφάλειας που «χτίζεται στην προμήθεια από διαφορετικές πηγές», συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής εγχώριας παραγωγής καθώς και εισαγωγών μέσω σταθερών εμπορικών οδών.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από έτος σε έτος μεταξύ 17% και 19% στις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Institute of Grocery Distribution (IGD).

Αυξήθηκε από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανώτατο όριο μεταξύ 14% και 16%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλείψεις, Ηνωμένο Βασίλειο #45,elleipseis, inomeno vasileio #45