Ελλάδα: Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις - «Δεν συνδέεται η Κύπρος»

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταφέρεται σήμερα το μεσημέρι (13 μ.μ.) η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αλλά και της απόπειρας παρακολούθησής του μέσω του παράνομου λογισμικού predator, με τα κόμματα να λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Μία μάχη που αναμένεται να κορυφωθεί έως το τέλος της εβδομάδας με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Κύριο αντικείμενο

της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είναι ο προγραμματισμός της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αλλά και της ακρόασης από τα μέλη της επιτροπής του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα μετά τις αποκαλύψεις, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει – λόγω κλειστής Βουλής- το αίτημα που αναμένεται να καταθέσουν , σίγουρα και αρχικά, ει δυνατόν και σήμερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλα τα ερωτήματα που ανακύπτουν και πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τις "αντισυνταγματικές επισυνδέσεις", όπως αναφέρουν. Στο στόχαστρο θα μπει και το κακόβουλο λογισμικό Predator, καθώς και οι "υπερεργολάβοι που φέρονται να αξιοποιούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών", όπως σημειώνουν.
Όπως ήδη έχει δεσμευτεί δημοσίως, η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να στηρίξει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση για παράταση του χρόνου διερεύνησης από το 2012 εώς σήμερα να παραμένει ανοιχτό.
 

Δεν συνδέεται η Κύπρος 

Η Κύπρος δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με το  λογισμικό predator, είτε με άλλα λογισμικά, τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για τα γεγονότα, που συμβαίνουν εκτός Κύπρου επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε πως υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τη λειτουργία εταιρειών, οι οποίες ασχολούνται με αυτού του τύπου τα λογισμικά, το οποίο, σε συνεργασία και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχώς αναβαθμίζεται.

Παραιτήθηκε ο CEO της εταιρείας που κατασκευάζει το λογισμικό Pegasus

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής λογισμικού κατασκοπείας NSO, Σάλεμ Χούλιο. Η συγκεκριμένη εταιρεία παράγει το περιβόητο λογισμικό "Pegasus", το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών και το όνομα της έχει εμπλακεί και στην υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Ο Σάλεμ Χούλιο εγκαταλείπει τη θέση του στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Θα αντικατασταθεί από τον πρώην Διευθυντή επιχειρήσεων, Γιάρον Σοχάτ, ο οποίος θα ηγηθεί της διαδικασίας αναδιοργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας εκατό υπάλληλοι, περίπου το 13% του προσωπικού της εταιρείας, πρόκειται να απολυθούν.

Η εταιρεία έχει επιλέξει να κινηθεί μέσω της νομικής οδού, μετά τους ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία της έτυχαν κατάχρησης από κυβερνήσεις και άλλους φορείς, για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων. Αναφέρει ότι η τεχνολογία της σκοπό έχει να συμβάλει στη σύλληψη τρομοκρατών και σκληρών εγκληματιών και πωλείται σε ελεγμένους και νόμιμους κυβερνητικούς πελάτες, αν και διατηρεί την εμπιστευτικότητα του πελατολογίου της. Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι οι ρηξικέλευθες τεχνολογίες της χρησιμοποιούνται για σωστούς σκοπούς.
 

Διαβάστε επίσης 

Παραιτήθηκε ο CEO της εταιρείας που κατασκευάζει το λογισμικό Pegasus

Keywords
Τυχαία Θέματα