Ελλάδα: Οι αγανακτισμένοι αποσταθεροποίησαν τον δικομματισμό

Το φαινόμενο των «Αγανακτισμένων Πολιτών» που διαδήλωναν καθημερινά εναντίον του πρώτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2011 στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, έπαιξε ρόλο στην αποσταθεροποίηση του δικομματισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα

παρουσιάστηκαν τα συνοπτικά ευρήματα της δουλειάς 16 ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού «για τα κίνητρα, τους οργανωτικούς μηχανισμούς και, κυρίως, τις συνέπειες της μαζικής κινητοποίησης του 2011 στην πολιτική ζωή της χώρας».

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το κίνημα των «αγανακτισμένων» στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, πριν από τέσσερα χρόνια, αποσταθεροποίησε το δικομματικό παραδοσιακό σύστημα της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατέρρευσε, η Νέα Δημοκρατία έχασε ένα μεγάλο κομμάτι της δυναμικής της και οι «αγανακτισμένοι» μετακινήθηκαν στα αντιμνημονιακά κόμματα της εποχής, πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αλλά και στη Χρυσή Αυγή, στη συνέχεια, και σε άλλες μικρότερες δυνάμεις.

«Μας κληρονομούν οι ‘αγανακτισμένοι’ μια παρατεταμένη αστάθεια στο κομματικό σύστημα; Δηλαδή, ουσιαστικά οι δεσμοί, από εδώ και μπρος, ανάμεσα στους ψηφοφόρους και τα κόμματα θα είναι τόσο μόνιμοι όσο υπήρξαν ή απλώς ήταν ο καταλύτης για μετάβαση η οποία θα κρατήσει; Είναι νωρίς ακόμη να δώσουμε απάντηση. Ίσως σε λίγους μήνες να μπορούμε να πούμε περισσότερα. Οι `αγανακτισμένοι` αφήνουν και μια δεύτερη κληρονομιά. Είναι η κληρονομιά οργής στο επίπεδο των συναισθημάτων, η οποία, από εδώ και μπρος, θα είναι πιο εύκολο να ανάβει» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα