Ελλάδα: Με επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας απαντά σε Τουρκία-Λιβύη

Με επιστολές, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις προκλήσεις της Τουρκίας και στη συμφωνία που υπεγράφη με την Λιβύη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η Κυβέρνηση στέλνει δύο επιστολές που θα περιέχουν ορισμένες διαφορές αναλόγως προς τον αποδέκτη.

Στην πρώτη που θα σταλεί προς

τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ θα αναπτύσσεται συνολική η ελληνική θέση και θα αναφέρεται πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Η δεύτερη επιστολή που θα σταλεί προς τον πρόεδρο του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος είναι αμερικανός εκπρόσωπος θα περιλαμβάνει και την διάσταση του κινδύνου που αναδεικνύεται για το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου από την προκλητικότητα της Τουρκίας και την υπογραφή της συμφωνίας

Στο μεταξύ, «σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας–Λιβύης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν».

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Τέλος, επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα