Ελλάδα: Έρχεται το τέλος της Χ.Α; – Τι αναφέρουν τα Ελλαδικά ΜΜΕ

Η αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει, αναφέρουν σε διάφορα δημοσιεύματα τους τα Ελλαδικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το news247.gr αναφέρει:  «Η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης που, όπως εκτιμάται, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 -τώρα βρισκόμαστε στην φάση των απολογιών των κατηγορούμενων- λειτουργεί διαλυτικά

για το κόμμα. Τα πρώτα "ανησυχητικά" μηνύματα για την ηγεσία της χρυσής Αυγής έφτασαν με το χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, όπου η ηγεσία πλήρωσε και την πραξικοπηματική προώθηση του "υπαρχηγού" Γιάννη Λαγού στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει ασυλία, καθώς συγκέντρωσε 4,88% έναντι 9,395 στην προηγούμενη αναμέτρηση, ενώ και ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν κατόρθωσε να μπει στον Β' Γύρο στον Δήμο Αθηναίων, συγκεντρώνοντας απογοητευτικά -σε σχέση και με τις προσδοκίες- ποσοστά. Οι τελευταίες, μάλιστα, δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι απλώς ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ξεπερνάει την Χρυσή Αυγή, παρά τον πόλεμο που του άνοιξε το κόμμα Μιχαλολιάκου, αλλά και ότι η Χρυσή Αυγή πλησιάζει-πτωτικά- όλο και περισσότερο προς το όριο του 3%, πλησιάζει δηλαδή προς την μη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα που αναμένεται στις 7 Ιουλίου, ιδίως στην περίπτωση που αφήσει την Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής, αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα στην δίκη και να αυξήσει τις φυγόκεντρες τάσεις, πρωτίστως να οδηγήσει σε άνοιγμα στομάτων. Κάτι που θέλει να αποφύγει ο αρχηγός, όπως ο διάβολος το λιβάνι...»

Το ethnos.gr με την σειρά του γράφει: «Η εν μέρει συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων σε συνδυασμό με τα νέα κόμματα που έχουν παρουσιαστεί όπως αυτό της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ίσως είναι η αρχή του τέλους για την ναζιστική οργάνωση μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το μήνυμα έχει ληφθεί ήδη από τις Ευρωεκλογές, καθώς η Χρυσή Αυγή είδε να καταρρέουν τα ποσοστά της και να συγκεντρώνει 4,87% και  συγκεκριμένα αποσπώντας 275.734 ψήφους και κερδίζοντας μόλις δυο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι η Χ.Α. βρίσκεται εν μέσω και της δικαστικής υπόθεσης και συγκεκριμένα στην φάση των απολογιών των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τόσο το παραπάνω όσο και οι διαξιφισμοι που υπήρξαν πριν τις Ευρωεκλογές, εσωτερικά του κόμματος, εξαιτίας της προώθησης από τον αρχηγό του μορφώματος υπέρ του υπόδικου Γιάννη Λαγού, ο οποίος θα μπορεί να βγει από την χώρα ως Ευρωβουλευτής υπό αυστηρούς όρους, έχει δημιουργήσει ένα καταλυτικό κλίμα διάλυσης. Την ίδια εικόνα, άλλωστε, παρουσιάζουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες, παρότι παρουσιάζουν μια ανοδική δυναμική σε όλα τα κόμματα, δείχνουν την Χρυσή Αυγή να καταρρέει και να μένει, ως φαίνεται, εκτός Βουλής με πεντακομματική  Βουλή. Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της της εταιρείας Rass η οποία παρουσίασε την Χ.Α. με ποσοστό 3.2% και εκτός ελληνικού Κονοβουλίου, την ίδια ώρα που την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4%. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB, στο ίδιο μήκος κύματος, έδειξε την Χ.Α. με ποσοστά 2,6% με 5%, ενώ και η δημοσκόπηση Pulse έδωσε σχεδόν το ίδιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου και συγκεκριμένα 3% με 5%».

Ενώ το iefimerida.gr σημειώνει: «Σαφή σημάδια ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε φάση αποδρομής και πολύ πιθανόν να μην μπει καν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το νεοναζιστικό μόρφωμα δεν κάνει ουσιαστικά προεκλογική καμπάνια, αφού πολλά στελέχη του βρίσκονται στο δικαστήριο και απολογούνται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ στην ηγεσία του κόμματος υπάρχει διάχυτος ο φόβος για βαριές καταδίκες, για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας. Τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην Χρυσή Αυγή φάνηκαν στις ευρωεκλογές όπου η Χρυσή Αυγή υποχώρησε στο 4,88% με 275.817 ψήφους, λίγο πάνω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που πήρε 4,18% και 236.360 ψήφους. Η πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν εντυπωσιακή. Καθώς στις ευρωεκλογές του 2014 η Χρυσή Αυγή είχε εκτοξευθεί στο 9,39% και είχε λάβει 536.913 ψήφους. Καθόλου τυχαία, οι προηγούμενοι ευρωβουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος δεν ήταν αυτήν την φορά υποψήφιοι, αφού ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε επικεφαλής της λίστας, ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως ο Γιάννης Λαγός. Αλλά και στις δημοτικές εκλογές, ο φόβος να έρθει και πάλι δεύτερος, και να περάσει στον β’γύρο ο Ηλίας Κασιδιάρης, δεν επαληθεύτηκαν. Με τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής να έρχεται πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο του ΚΙΝΑΛ, με σαφώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Σε φάση αποσυσπείρωσης η Χρυσή Αυγή

Τα μειωμένα ποσοστά της Χ.Α. στις ευρωεκλογές προκάλεσαν μια κρίση αποσυσπείρωσης του κόμματος, που φαίνεται πλέον καθαρά στις δημοσκοπήσεις. Οι ερμηνείες που δίνουν οι πολιτικοί αναλυτές θέλουν τους πολίτες να ξεπερνούν την φάση της οργής που τους προκάλεσε η κρίση και να στρέφονται σε πιο συστημικά κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή το νεοναζιστικό μόρφωμα φαίνεται να συμπιέζεται και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας, την έρευνα της εταιρείας Rass για το in.gr, η Χρυσή Αυγή έρχεται 5ο κόμμα, κάτω και από την Ελληνική Λύση, με ποσοστά που δεν δίνουν καμία βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσει το όριο του 3%. Το ποσοστό που της δίνει η δημοσκόπηση είναι 3,2%, όλοι όμως οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι το κόμμα υφίσταται μεγάλη πίεση και ενδεχομένως το ποσοστό του να είναι υπερεκτιμημένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα