Ελάφρυνση ισραηλινών μέτρων ασφαλείας σε Δυτική Όχθη και Γάζα λόγω Ραμαζανίου

Δύο ημέρες πριν την έναρξη του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου, το Ισραήλ ελαφρύνει τα μέτρα ασφαλείας ως προς την διακίνηση των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός θα επιτρέψει την προσέλευση στις προσευχές της Παρασκευής στο Τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ σε Παλαιστινίους μουσουλμάνους πιστούς, κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Από τις 23/3 και για όλο τον μήνα του Ραμαζανίου θα επιτρέπεται

χωρίς διατυπώσεις ασφαλείας η μετακίνηση από την Δυτική Όχθη προς την Ιερουσαλήμ σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και σε παιδιά κάτω των 12 ετών θα επιτρέπεται, ως επίσης και σε άνδρες ηλικίας από 55 ετών και άνω. Διατυπώσεις ασφαλείας θα απαιτούνται μόνο για τους άνδρες ηλικίας από 45 έως 54 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι θα εκδώσει ειδικές άδειες προκειμένου Παλαιστίνιοι μόνιμοι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης να μπορέσουν αν επισκεφθούν συγγενείς τους που κατοικούν στο Ισραήλ. Παράλληλα θα επιτραπεί σε Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης να ταξιδέψουν αεροπορικώς στο εξωτερικό από το διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν στο νότιο Ισραήλ. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι ισραηλινές αρχές θα εκδώσουν άδειες σε γυναίκες άνω των 50 ετών και σε άνδρες άνω των 55 ετών που κατοικούν μόνιμα στη Λωρίδα της Γάζας να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ κατά την διάρκεια των εργασίμων ημερών καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Παρότι κάθε χρόνο οι ισραηλινές αρχές ελαφρύνουν τους διοικητικούς περιορισμούς ως προς την δυνατότητα διέλευσης των Παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης προς την Ιερουσαλήμ, φέτος η αυξημένη ελάφρυνση των μέτρων ασφαλείας ανακοινώνεται μετά την προχθεσινή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σιαρμ-Αλ-Σιεχ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, προκειμένου να θεσπισθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την μείωση της έντασης κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Μετά το πέρας της συνδιάσκεψης στο Σιαρμ-Αλ-Σιεχ, ανακοινώθηκε ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί μία επιπλέον συνάντηση των αξιωματούχων ασφαλείας των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να αποτιμηθούν τα ΜΟΕ που θα έχουν εφαρμοσθεί μέχρι τότε.

Διαβάστε ακόμη: Ισημερινός: Δημοσιογράφοι λαμβάνουν επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς (VID)

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελάφρυνση, Δυτική Όχθη, Γάζα, Ραμαζανίου,elafrynsi, dytiki ochthi, gaza, ramazaniou