Εκτρώσεις: Ανύπαρκτοι αριθμοί - Τα σκευάσματα από κατεχόμενα

Συνεχίζει να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα και τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα των εκτρώσεων με αφορμή την σύλληψη γυναίκας και γιατρού που προχώρησαν σε έκτρωση χωρίς να ενημερωθεί ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας.

Οι δυο τους, μετά από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα και μετά από άμεση παρέμβαση του Αρχηγού Αστυνομίας προς τους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας για επιτάχυνση της διερεύνησης της υπόθεσης, αφέθηκαν ελεύθεροι με την διερεύνηση

της υπόθεσης να συνεχίζεται, χωρίς να τελούν αυτοί υπό κράτηση.

Η έλλειψη στοιχείων, των καταγεγραμμένων δηλαδή ετήσιων περιστατικών εκτρώσεων, ήταν ένα στοιχείο το οποίο είχε αναδείξει σε σχετική της έκθεση η τέως Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, η οποία αναζήτησε στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται σε αναγνωρισμένα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και επιμέρους στοιχεία όσων γυναικών υποβλήθηκαν σε έκτρωση, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κάτι.

"Έκανα έκτρωση,δικαίωμά μου" -"Δεν έχεις δικαίωμα για φόνο"

Ποιος ο λόγος που δεν υπάρχουν τα στοιχεία

Σε επικοινωνία του SigmaLive με τον αντιπρόεδρο της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ.Γαβριήλ Καλακούτη, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία όπως υπάρχουν σε άλλες χώρες, λόγω του ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να διέπει την διαδικασία αυτή.

Ο δρ.Καλακούτης επεσήμανε κληθείς να απαντήσει ποιου είναι ευθύνη να δημιουργηθεί αυτό το μητρώο, ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας να προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο, για δήλωση των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Μέσω ενός σχετικού εντύπου θα συμπληρώνονται τα στοιχεία και οι λόγοι που διενεργήθηκε έκτρωση όπως γίνεται για παράδειγμα στη Βρετανία, επισημάνθηκε.

Τα περισσότερα περιστατικά εκτρώσεων πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ο δρ.Καλακούτης ενώ κληθείς να απαντήσει κάτω υπό ποιες διαδικασίες τα δημόσια νοσηλευτήρια δύναται να πραγματοποιήσουν εκτρώσεις ο αντιπρόεδρος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν δυο γνωματεύσεις γιατρών που να συνηγορούν ότι κρίνεται επιβεβλημένη η έκτρωση λόγω ιατρικών προβλημάτων.

Όσο αφορά τις τιμές για μια τέτοια διαδικασία, ο δόκτωρ σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στους ιδιώτες γιατρούς και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή.

Τα σκευάσματα από τα κατεχόμενα

Εντωμεταξύ, εντύπωση εξακολουθούν να προκαλούν οι αναφορές της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά η οποία επανέλαβε ότι λόγω του ότι στην πράξη μπορεί μια γυναίκα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να «βρει εύκολα τρόπους για άμβλωση σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο και να καλυφθεί από το νόμο».

Όπως επισημαίνει η κ.Κουκουμά, αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μια γυναίκα είτε θα αναγκαστεί να πει ψέματα και ο γιατρός θα συνεργήσει, είτε θα καταφύγει σε άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα –σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες- να προμηθευτεί από τα κατεχόμενα σκευάσματα για άμβλωση, τα οποία όμως δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα