Έκθεση Γ.Γ ΟΗΕ: Επικίνδυνη διασύνδεση ενεργειακών με Κυπριακό

Ανοικτή την προοπτική λύσης, εισάγοντας όμως νέα στοιχεία, που χρήζουν διευκρινήσεων ή προκαλούν προβληματισμό, αφήνει στην περιβόητη έκθεση του προς το Σ.Α ο Γ.Γ.

Για δεύτερη φορά, σε μικρό διάστημα, προτάσσει μεν στο πλαίσιο του, αλλά με χρόνο αναφοράς τον Ιούνιο – όπως λένε οι Τούρκοι – και όχι τον Ιούλιο – όπως λέει η κυβέρνηση.

Τάσσεται δε υπέρ νέων ιδεών για αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς να τις ορίζει.

«Αναγνωρίζω επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα

προσπάθεια. Επιπλέον, έχω τη σθεναρή πεποίθηση, ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και με εστίαση στο να αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ.Γ του ΟΗΕ.

Προαναγγέλλει επίσης, όπως άλλωστε ανέμενε το Προεδρικό, νέα κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ με διευρυμένους, όπως όλα δείχνουν, όρους εντολής και με πρόθεση για έναρξη διπλωματίας του πάρε – δώσε, το λεγόμενο shuttle diplomacy.

«Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνομαι ότι είναι προς το συμφέρον των πλευρών να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, και πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θα αναθέσω στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις, για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία να ενσωματώσουν οι πλευρές, νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης, προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν», σημειώνει στην έκθεσή του.

Πολυποίκιλες ερμηνείες επιδέχεται την ίδια ώρα η θέση του για τις προϋποθέσεις που πρέπει να συνυπάρξουν προ ενός νέου διαλόγου, τις οποίες χαρακτηρίζει, χωρίς περαιτέρω επεξήγηση, ως όρους αναφοράς.

«Πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους αναφοράς οι οποίοι θα αποτελέσουν την συναινετική αφετηρία για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού ζητήματος» προσθέτει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Προχωρεί πάντως ανέλπιστα σε μια επικίνδυνη για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας διασύνδεση της διαδικασίας του Κυπριακού με τα ενεργειακά.

Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ενάσκηση των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ προκαλεί εντάσεις.

Τάσσεται μάλιστα υπέρ του διαλόγου γι' αυτά τα ζητήματα, κάτι που διαχρονικά απορρίπτει χωρίς συζήτηση, η Ελληνική Κυπριακή πλευρά.

«Οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές για διάλογο μεταξύ των μερών», τονίζει με νόημα στην έκθεση του.

Αναφορά κάνει και στο γνωστό θέμα με το γλωσσάριο των δημοσιογράφων, λέγοντας πως σκοπός ήταν να ενθαρρυνθούν οι ευαίσθητες επικοινωνίες, να προωθηθεί η ανταλλαγή ιστοριών και εμπειριών και, τελικά, να βοηθηθεί η μείωση των εντάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα