Εκτεθειμένη οικονομικά η Κύπρος σε περίπτωση «άτακτου» Brexit

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Κύπρο στην περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit, με το νησί να είναι μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη έκθεση στην περίπτωση μη ύπαρξη συμφωνίας για το Brexit.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s, ενώ είναι σταθερές οι προοπτικές των κρατών μελών της Ευρωζώνης το 2019, καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υγιής στην περιοχή και το

δημόσιο χρέος περιορίζεται ελαφρώς, το Brexit ναρκοθετεί τα θεμέλια της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης και κυρίως της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση με τίτλο "Ευρωζώνη: Σταθερές προοπτικές το 2019, υγιής ανάπτυξη και κάποιος περιορισμός από πολιτικούς κινδύνους και διαρθρωτικά ζητήματα", αναφέρεται ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με Brexit παραμένει υψηλή και σημειώνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη έκθεση δια μέσου του εμπορίου και χρηματοοικονομικών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit, είναι η Ιρλανδία (A2 σταθερές), το Βέλγιο (Σταθερότητας Aa3), η Ολλανδία (σταθερό Aaa), η Κύπρος (σταθερό Ba2) και η Μάλτα (A3 θετικές).

"Ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην Ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνθεί το 2019, στο 1,9% θα παραμείνει αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει την πίστωση", δήλωσε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος και ανώτερος λειτουργός στη μονάδα χρηματοδοτήσεων του Moody`s.

Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν τους σημαντικότερους εξωτερικούς κινδύνους για τις μακροοικονομικές συνθήκες που παρατηρούμε για τη Ζώνη του ευρώ το 2019".

Σε έκθεση με τίτλο "Ευρωζώνη: Σταθερές προοπτικές το 2019, υγιής ανάπτυξη και κάποιος περιορισμός από πολιτικούς κινδύνους και διαρθρωτικά ζητήματα"

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να αποφευχθεί ένα χάος την ημέρα του Brexit, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι λαμβάνει μέτρα στους τομείς που θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένοι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι για την επόμενη ημέρα της καταψήφισης της συμφωνίας για το Brexit μίλησαν στο Πρωτοσέλιδο ειδικοί, αναλύοντας το αποτέλεσμα αλλά και τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας

Επίσης, η απόρριψη χθες της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο καθιστά λίγο πιο πιθανή μια ηπιότερη, μεταγενέστερη έξοδο ή την μη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Σε δηλώσεις του ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ ανέφερε ότι η Βρετανία οδεύει προς ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα