Εκτεταμένη διαφθορά καταγράφει η έκθεση του Γεν.Ελεγκτή

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στον πάτο της καταστροφής εξαιτίας της διαφθοράς και της συγκάλυψης, εντούτοις τρία χρόνια μετά συνεχίζουν να καταγράφονται μελανές σελίδες στην Έκθεση του Ελεγκτή.

Υπήρξε, ωστόσο, βελτίωση και ο έλεγχος είναι γεγονός ότι επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη έχει ενταθεί. Από την έκθεση ξεχωρίζουν τρανταχτές υποθέσεις φοροαποφυγής, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα και εκατομμύρια από το κράτος, επί σειρά ετών να μην έχουν υποβάλει καν φορολογική δήλωση. Υπάρχει περίπτωση εταιρείας, η οποία αν και έλαβε ενοίκια 2,5 εκατομμυρίων

από το κράτος, εντούτοις για οχτώ ολόκληρα δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις.

Η αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών του κράτους

Σε πολύ ανησυχητικό βαθμό, αυξάνονται, όπως επισημαίνει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη το "φιλί της ζωής" τα κρατικά ταμεία. Οι καθυστερημένοι φόροι ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι δε ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ενίσχυση η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εντάλματα. Το 2015 καταχωρήθηκαν 72 χιλιάδες εντάλματα, από τα οποία εκτελέστηκαν 26,000 ύψους 58,5 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 7 εκ. Και αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δεκάδες χιλιάδες ανεκτέλεστα εντάλματα. Πρόστιμα χρωστούν στο κράτος και ποδοσφαιρικά σωματεία.

Η υπερπληρωμή δανείων εκ μέρους του κράτους

Χαρακτηριστική, είναι η εξόφληση καθυστερημένων δανείων για τα οποία ήταν εγγυητής το κράτος στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ύψους 49,5 εκ.

Το κράτος εξόφλησε 45 δάνεια, αλλά από τον εκ των υστέρων έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δόθηκαν στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 10 εκ. ευρώ περισσότερα από τα οφειλόμενα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καλεί το Γενικό Λογιστήριο να επανακτήσει την οφειλή και στέλνει το μήνυμα με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών να μην γίνει ποτέ ξανά εξόφληση δανείων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος.

Το μεγάλο ζήτημα του ΓεΣΥ στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

ο Ελεγκτής θεωρεί ως τη μεγαλύτερη πρόκληση και ζητεί να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό. Επισημαίνει μάλιστα ότι η σημερινή κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν είναι βιώσιμη.

Ο Γενικός Ελεγκτής κατακεραυνώνει την απόφαση για αύξηση του επιδόματος εξωτερικού.

Το επίδομα αυξήθηκε σε 46 διπλωματικές αποστολές, με τη μεγαλύτερη αύξηση να φθάνει τις 27 χιλιάδες. Ο Οδυσσέας την χαρακτηρίζει υπερβολική, δεδομένου ότι στους αρχηγούς διπλωματικών αποστολών παρέχεται κατοικία, καλύπτονται οι λειτουργικές της δαπάνες, καλύπτεται το κόστος οικιακής βοηθού, όχημα, εκπαιδευτικό επίδομα, έξοδα φιλοξενίας. Δηλαδή, το επίδομα εξωτερικού είναι πέραν των πιο πάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα