Έκτακτο Σ.Α για Συρία:Αδυναμία για κοινή δήλωση - Βέτο ΗΠΑ&Ρωσίας

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και παράλληλα ζήτησαν βαρύ ψήφισμα σε βάρος της Τουρκίας στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας που διεξήχθη σήμερα. Ρωσία και ΗΠΑ ωστόσο ασκώντας βέτο, μπλόκαραν την κοινή δήλωση, δείχνοντας την αδυναμία του Συμβουλίου να σταθεί απέναντι στην τουρκική επέλαση στη Συρία

Ποντιοπιλατική

ήταν και η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ζητεί όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΙΓΜΑ στις ΗΠΑ, αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για ανθρωπιστική κρίση. Ο πρέσβης Τουρκίας στον ΟΗΕ σε επιστολή του ισχυρίζεται ότι η εισβολή, έχει ως μοναδικό στόχο τους τρομοκράτες και τα οχήματα.

Νεότερη ενημέρωση από τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ αναφέρει ότι απομένει να επικυρωθεί το ψήφισμα που ζητούν οι ευρωπαικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ακολούθως να εκδοθεί. 

Το κοινό ανακοινωθέν εν τέλει μπλοκαρίστηκε από ΗΠΑ και Ρωσία, που άσκησαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Παράλληλα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βορειοανατολική Συρία, εάν δεν προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και δεν περιορίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

«Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες» είπε σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Νάιτ Κραφτ μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα